2019-09-14 1007 浏览
见到AVA Restaurant 评语都唔错,今年决定同家人去呢到庆生。预约时职员会问要唔要order 玫瑰雪糕,生日会帮你写埋个名上去。因为第一次去,揾左阵先知入口系酒店停车场中间位置,会有个入口直上餐厅。早咗到,企系门口等Staff得闲先对Booking安排到座位。餐厅其实唔大,但好多都系情侣or闺蜜上黎用餐,所以2人台比较多。被安排坐系房间入面,虽然面向海景,但对住湾仔一带同K11 Muse, 比较暗,有啲失望。因为其他人塞车,我最早到,坐左差唔多20分钟,完全冇职员询问我有冇任何需要,连水都冇一杯😡 直到我忍唔住揾职员俾杯水我,先至有得润下喉。齐人之后决定先叫Appetizer再慢慢拣Main course. 呢个时候,你需要企起身,行出间房,揾个职员帮你落单🤷🏻‍♀️决定完Appetizer,等左差唔多10分钟先有人提供面包同小食...面包都好软绵,有烤热过先上👍🏻图下的蕃茄芝士小食就好普通。等左好耐(落单35分钟后)Appetizer终于上😭蟹肉双重奏:系一个晶莹剔透水滴型冰块嘅中心放上食物,从外观上就好吸引。 蟹肉沙律,牛油果,芒果,蟹肉,一层一层叠上去。蟹肉蓉加蟹肉已经有

等左好耐(落单35分钟后)Appetizer终于上😭

蟹肉双重奏:系一个晶莹剔透水滴型冰块嘅中心放上食物,从外观上就好吸引。 蟹肉沙律,牛油果,芒果,蟹肉,一层一层叠上去。蟹肉蓉加蟹肉已经有唔同口感,再加上芒果嘅清甜令到呢首菜唔油腻!
(可惜一切就散)

生蚝(一打): 应该系爱尔兰品种,比法国蚝细只,大部份都肥美。够鲜甜亦唔会海水味重。

白酒汁煮青口:同平时食开嘅白酒汁青口,呢度酱汁相对地煮得浓郁,连青口一齐食不错。青口份量有点小。

食完三道Appetizer 又系漫长嘅等待...餐厅会尽量一次过上晒,但系职员落错单,我哋食完又要再等过。

美国肉眼扒配薯条:五成熟嘅牛扒煎得刚刚好,juicy 又好香牛肉味,好食!

杂菌麻花卷意大利面:曾经食过觉得呢种面条好特别,呢间餐厅煮得软硬适中,带点烟韧。配上牛肝菌同黑松露,未食都嗅到好香!

原条深海鲈鱼:见好多人推介所以试下,可惜系全晚最失望嘅一道菜。鱼应该系冰鲜,劲唔新鲜,带点腥,加咗附带嘅酱汁先叫好味啲。 唔建议大家叫!

海陆烤肉拼盘:龙虾肉质唔错,弹牙爽口,个人觉得加上蒜蓉酱汁会太浓味。牛扒冇肉眼扒好食,而且有啲烤过头。

正餐食完就到重头戏!玫瑰雪糕系用-250°C液态氮由液体急速凝固成雪糕,成个过程好似个魔术表演😂最后会用液态氮冷冻有机玫瑰花,再一下整碎,令雪糕有玫瑰脆片嘅口感! 可惜食个阵啲玫瑰片已软晒... 呢道甜品打卡一流!

味道普通啦...

总结: 食物质素的确唔错,尤其玫瑰花雪糕好似个表演咁。如果上菜速度可以快啲就好啦。
虽然预订个阵职员尽力帮我解决泊车问题,但用餐服务真系好差,唔知系咪唔够人手,即使当时房入面仲有其他客人,我哋每次都需要亲自行出房间揾职员帮手。好彩OpenRice而加有7折优惠券,叫做弥补一下呢个部份。
2019-09-06
庆祝纪念