一輪 (一門町市場)

Ichirin Hikiniku (Ichimoncho)
唔好意思,篇嘢好长。原本都无谂住咁快写呢间食评,因为前面仲有好多仲等紧。。。不过佢某位员工/合伙人?嘅行为令到我不得不写佢先。话说因为果日午餐迟左食,3点先食完,不过因为物二日有嘢做要早出所以谂住晚餐早啲食可以早啲返去抖下,跟住5点半左右系citywalk 见到呢间以前排好长队既和牛汉堡无咩人就谂住试下。佢餐牌普通成人餐系2-3块100g 既汉堡,而小童就系一块再加小食。因为我哋未系太肚饿既关系就首先叫左两个三块汉堡既餐,再叫左两杯啤酒。我哋total 4人(两大两小),我哋入去之后就有另外两个都系两大两小既家庭都入左嚟,不过佢哋既小朋友就大啲,目测都应该大过10岁。咁我哋叫完餐就系到睇其中一个职员烧汉堡喇,而另一位女职员就系我哋order 完嘢出现左,开始系到上汤同前菜,我发现我哋3个家庭既枱都叫晒嘢食后个女职员净系上左汤俾对面一个家庭,但我同另一个家庭既汤就迟迟唔肯上,咁因为同屋企人当下倾计既关系就无特别为意,但都有望到个职员拎住成堆单同烧紧个职员系咁讲嘢,当下我无谂住理所以就无听到。跟住我先生事后食完出左间餐厅先同我讲返原来个女职员因为我哋叫既食物总额唔够佢哋既最低消费额:大人$
唔好意思,篇嘢好长。

跟住我先生事后食完出左间餐厅先同我讲返原来个女职员因为我哋叫既食物总额唔够佢哋既最低消费额:大人$88/位;小朋友$68/位。呢啲都系之后带位果个职员同我讲返我知,我先突然醒觉!原来岩先个女职员唔上汤同埋拎住堆单讲紧既就系我哋叫唔够嘢食!咁其实叫唔够你直接同我哋讲返咪得啰,洗唔洗系背后讲啊?仲要专登连汤同前菜都唔上?惊我哋叫唔够会走?事后谂返个感觉劲差啰,其实佢好似另外一个职员咁讲返咪得啰,可能另外一个家庭都同我哋一样只系睇唔到你出边贴既最低消费额姐!

就照前面所讲喇,系我之后睇紧叫咩小食时带位果个男职员同我哋讲返扣除左啤酒既优惠价我哋系未满足到佢哋既最低消费额,就话如果无再叫其他食物啤酒就会用返正价。咁我原本都谂住叫小食就再叫左个小食。之后佢哋都有送左份毛豆俾我哋,因为叫左两杯啤酒(不过都系喺个金额终于meet到佢哋要求后)。

跟住,因为我食嘢期间我完全唔知呢啲details 喇,我之后其实有隐约听到个女职员之后又同烧紧汉堡果位职员讲咩120cm,但我都无理到。而我先生事后就讲返话佢系讲紧:大个啲既小朋友都要收返$88/位。
其实都只系相差$20/位,洗唔洗咁? 同埋可能呢位女职员未做人父母,唔知道小朋友(年龄偏细,10岁以下)有时既食量真系好飘忽,咁岩肚饿或者食到岩佢口味既嘢食佢哋会食好多,如果唔岩食/无胃口佢哋可能食平时食量既一半都无,所以我同先生会等食物上左睇下个份量先,同埋第一转会叫返比正常少既份量先,之后佢哋食到就再叫,以免浪费。

咁我系咪唔适合嚟呢个餐厅食?一开始叫唔够就无资格食你嘅啲前菜先?同埋谂返真系觉得好衰!因为佢系当众系我哋听到既地方系到话我哋,只系当下我挂住影相同倾计无理到佢讲嘢既内容。但佢哋第二次讲嘢既地方系喺正对面食客前面,连我先生都听到,咁对面啲客人应该更加听得一清二楚喇!你要讲要提意见既事后员工会议果阵讲唔得?有必要当下即刻讲吗?

所以,我觉得如果有年龄偏细既小朋友既家庭,或者小朋友食量唔大既家庭都系唔好去呢间食,会有被歧视既感觉,唔好用钱买难受了。