2005-09-20 54 浏览
近半年都帮趁过几次,每次都会买几百蚊生果,店员态度就一向都唔多好,不过谂住买野咪俾钱咁简单,吋得几多丫?而且见佢D生果几特别,所以keep 住都有帮趁,估唔到临近中秋,愈唔忧做,态度就愈臭吋。见佢日本桃六个连礼盒卖$368,散装两个一包卖$128,我同店员讲想买一盒,店员开一盒俾我睇,六个有四个细好多,我问佢点解同两个一包既桃比会细咁多,店员好唔耐烦咁话:「咪一样啰,角度唔同之嘛!咪又个D货!」我同佢讲既然一样,咁我拣两个一包既买八个,跟住我拣左四包摆上台问佢要个盒,店员随便望望,一句冇㖞!冇盒都算勒,问佢几钱?佢话:咪$128 蚊两个啰,我话乜唔系$368 蚊六个咩?你又话D货一样既?个店员态度更加恶劣,望都费事望你,净系手一指:问佢啦!,我谂佢指果个系老板,老板当然更吋,一句:唔买就算,当时我都未望到佢指边个,老板已经跟手将我原本拣好放o系台上面既桃拎返走,望都冇望过我,哗!仲惨过同佢乞!本来买得五百蚊生果,总数都系争十零蚊好少事,但系以我理解系买得多所以平几蚊,原来真相系执埋D细个一盒所以平几蚊,如果你一早话两个包装系拣D大既出黎所以贵D都可以接受,而唔系问你就话一样,(仲吹水话
见佢日本桃六个连礼盒卖$368,散装两个一包卖$128,我同店员讲想买一盒,店员开一盒俾我睇,六个有四个细好多,我问佢点解同两个一包既桃比会细咁多,店员好唔耐烦咁话:「咪一样啰,角度唔同之嘛!咪又个D货!」我同佢讲既然一样,咁我拣两个一包既买八个,跟住我拣左四包摆上台问佢要个盒,店员随便望望,一句冇㖞!冇盒都算勒,问佢几钱?佢话:咪$128 蚊两个啰,我话乜唔系$368 蚊六个咩?你又话D货一样既?个店员态度更加恶劣,望都费事望你,净系手一指:问佢啦!,我谂佢指果个系老板,老板当然更吋,一句:唔买就算,当时我都未望到佢指边个,老板已经跟手将我原本拣好放o系台上面既桃拎返走,望都冇望过我,哗!仲惨过同佢乞!本来买得五百蚊生果,总数都系争十零蚊好少事,但系以我理解系买得多所以平几蚊,原来真相系执埋D细个一盒所以平几蚊,如果你一早话两个包装系拣D大既出黎所以贵D都可以接受,而唔系问你就话一样,(仲吹水话系我睇错,角度唔同之类既废话)拣完又唔同价钱,完全冇职业道德可言!
其实佢卖紧既生果牌子,大部份又一城Tatse 都已经有得卖,连包装都一样,价钱仲平近三成,态度当然好得多,当晚我都系见去开九龙城就脚,拣o岩贵多少都冇所谓,谁不知临近节日,生意好就摆出一副唔买把就,啋你都o徙气既面!