2020-12-30
路过食个Tea~~第一次惠顾此茶餐厅,进店之后自己选择座位,店员见我企喺其中一张卡位隔离,立即过来帮忙清理之前食客的碗碟,让我坐下。然后问我是否食下午茶,帮我打开餐牌下午茶果版。下午茶都好多选择,样样都想试,原本想叫招牌菠萝包,店员话有火腿蛋响菠萝包入面,不过菠萝包啱啱卖晒,唯有转食炸猪扒沙律,友人就食炸鸡脾沙律。鸡髀同埋猪扒都颇大件,但系有点炸过龙,现场睇的话颜色比较深,影相就唔觉。猪扒炸得比较干,鸡髀我就冇试到。配嘅沙律有少少诚意,虽然都系罐头水果,起码冇薯仔,唔会话用好多薯仔冲撑场面,降低成本,而且沙律里面有椰纤果,配埋炸嘢嚟食,感觉冇咁热气,不过都有一般茶餐厅嘅问题,就系太多沙律酱。我饮嘅系热鸳鸯少奶,冇咩特别,饮完都冇咩印象。正正常常咁啰。虽然我去嘅时候只系四点几五点,但见到好多街坊喺度食小菜,我打开餐牌睇吓,发觉佢啲小菜好多选择,同埋几抵食咁,走嘅时候行过,仲见到啲小菜几大碟下,打算有机会再去试吓佢啲小菜。
猪扒炸得比较干,鸡髀我就冇试到。