九龙湾德福二期开左间新既日式餐厅,门店外面既特式设计系一大块玻璃可以清楚见到两位师傅系到整刺身同埋寿司。装潢环境上够光鲜带住和式风格,食物款式种类繁多齐全,必定会有唔少既野会吸引到叫黎食。价钱上,以商场既日式餐厅比较,呢一间价钱算系经济至中等,相当抵食。烧魔鬼鱼鳍( $68 )炸牛蒡条配山葵蛋黄酱( $38 )呢两样真系愈食愈好食,愈食愈想叫杯啤酒边食边饮。烧魔鬼鱼烧我好香脆,劲香鱼香味同鲜香。咬落有脆口,而再不断咬既时侯会食到魔鬼鱼鳍一丝丝既口感,好好食。炸牛蒡条薄薄地既炸粉够晒香口,牛蒡既味道好浓好清香,沾一沾蛋黄酱食会食唔停口。德国风咖喱香肠( $68 )好大条既德国香肠,好厚够实够脆皮。个咖喱汁有少量辣椒,够晒香但又唔会太辣,作为细细份既前菜都好开胃。厨师发板寿司拼盘( 12件) ( $198 )超级长既寿司碟,一字排开12件款款唔一样既寿司。寿司望落每款都好新鲜好吸引,整体上都拼砌得唔错。令我觉得唔错既系居然有大虾,大虾既肉质弹牙好新鲜,味道上既鲜味都好香好好食。刺身盛合(五款) ( $188 )刺身包括有帆立贝、真鲷、油甘鱼、左口鱼裙边、三文鱼,每一款都好厚切非常抵食,新鲜
烧魔鬼鱼鳍( $68 )
炸牛蒡条配山葵蛋黄酱( $38 )

德国风咖喱香肠( $68 )
厨师发板寿司拼盘( 12件) ( $198 )
超级长既寿司碟,一字排开12件款款唔一样既寿司寿司望落每款都好新鲜好吸引,整体上都拼砌得唔错。令我觉得唔错既系居然有大虾,大虾既肉质弹牙好新鲜,味道上既鲜味都好香好好食。

刺身盛合(五款) ( $188 )
刺身包括有帆立贝、真鲷、油甘鱼、左口鱼裙边、三文鱼,每一款都好厚切非常抵食,新鲜既刺身食落口就自然会食到个份鲜味,唔错唔错。
烧牛肉配山葵蛋黄酱( $120)

呢个我觉得餐厅可以有机会再改良一下,其实唔系唔好食,但整体上既味道同温度仲可以不断调整一下。烧牛肉既牛肉系要切成一片片薄片,配埋山葵蛋黄酱淋上表面再加埋炸蒜片,味道上太复杂但好难揾到一个味道出黎。另外温度上唔知餐厅系咪有意,但烧牛肉整体上都系比较冻既,再将个酱汁淋埋上去就更加冻。都建议餐厅下次其实可以将烧牛肉摆成一堆叠高形成一个小山丘咁,咁样相信温度上会比较持续保持到,另外蛋黄酱亦都可以另外用一个碟上放将酱放侧边。咁样就更加可以食到牛味或者沾酱既味道。
鸡腿($25)
自家制免治鸡肉配遇月见蛋黄( $45 )
秋葵($ 30)
牛肋肉( $45 )
银杏( $30)

串烧小食类,每一款都唔错,而最值得推荐既系银杏。银杏个味道好甜,每一粒都烧到表面有少量焦香感,食落烟韧好甜好香好清香。

韩国甜辣炸鸡( $88 )

不得不讲呢款炸鸡炸得几出色,个粉浆唔厚之余咬落脆口好松脆。鸡球大粒,每粒都有满满既肉汁流出黎。酱汁味道比较特别,好似用左日式酱油再加辣椒粉,味道甜甜地之余带有少量微辛刺激感,好好食既炸鸡
雪糕最中夹饼( $45 )
红豆鲷鱼烧($40 )

另外叫左两款甜品做压轴,鲷鱼烧简直系100分!!即叫即整既鲷鱼烧,成条都布满晒红豆,新鲜整出黎热辣辣既口感同温度,劲香浓既红豆香之余又散发住蛋浆既香气,好正。
另外夹饼叫左抹茶味既雪糕,抹茶既超级香浓,味道有余香,口感细滑,而且个夹饼劲脆,夹住一齐食又真系好夹,食饱食返个雪糕同甜品都系最叹!
2023-05-08