2009-07-02
听同事讲已返食咗几回,今晚又在荃湾区活动,就专程行去试一试,事关佢位置系离开荃湾市中心,要在荃丰再行入多两个商场至到,佢系位处一楼的商场舖,舖仔细细,得廿零个座位,有两张枱甚至摆到出舖外边,隔邻都系其他类型店舖。论环境就唔可以有咩要求,张枱细到只可以摆两碟主菜,餐具size亦偏细,餐刀系头轻脚重,可能要就番细小嘅枱面挂 ; 泊埋墙嘅系sofa位,但系冇挨pan,差过茶餐厅,我虽然唔系坐入去,但感觉应该唔舒服。厨房同楼面可以话系分隔唔到,因为入面有一半舖位做咗厨房,男嘅做厨,女嘅负责楼面,只系用几块简陋嘅挂廉做分隔,同一般净做快餐嘅地舖冇乜分别。观乎今晚嘅menu,发觉推介菜式唔多,当然理解佢地嘅情况,虽然得七款推介,但系竟然两款羊架都系卖哂,咁侍应推介我地嘅两款牛柳,其中一款其实我已经一早谂住叫嘅,咁佢推介埋另一款威灵顿牛柳比我地,见佢咁有心,当然要问一问分别喺边,佢竟然话唔知道分别,但话都好多人叫、几好食嘅,咁嘅答案真系出乎我意料之外。全部推介都系跟饭、意粉或薯菜,再另加$10可跟餐汤、餐饮及蒜蓉包,而逢五、六、日食推介或晚餐仲可以优惠价享用酥皮海鲜汤、芝士焗蚝、芝士饼或Tirami
观乎今晚嘅menu,发觉推介菜式唔多,当然理解佢地嘅情况,虽然得七款推介,但系竟然两款羊架都系卖哂,咁侍应推介我地嘅两款牛柳,其中一款其实我已经一早谂住叫嘅,咁佢推介埋另一款威灵顿牛柳比我地,见佢咁有心,当然要问一问分别喺边,佢竟然话唔知道分别,但话都好多人叫、几好食嘅,咁嘅答案真系出乎我意料之外。全部推介都系跟饭、意粉或薯菜,再另加$10可跟餐汤、餐饮及蒜蓉包,而逢五、六、日食推介或晚餐仲可以优惠价享用酥皮海鲜汤、芝士焗蚝、芝士饼或Tiramisu。
今晚我地叫咗两个牛柳餐、全部跟餐汤、餐饮及蒜蓉包,其中一个再加$15改为酥皮海鲜汤。
1. 忌廉汤 - 汤里仍有未搅匀嘅忌廉,一小旧一小旧浮沈于汤中,情况唔严重,但口感唔Creamy,味道淡淡的,感觉唔到忌廉嘅存在,而且冇加入其他材料嚟煮(例如磨菇、红萝卜、南瓜之类,给一般Cafe比下去,只可以同一般茶餐厅相比。
2. 酥皮海鲜汤 - 要另加$15,酥皮做得不错,唔会焗㶶,金黄色胀卜卜 ; 材料唔算丰富,有几粒蚬肉,加几粒日式蟹柳,汤底同之前嘅忌廉汤冇分别。
3. 鹅肝伴牛柳 - 鹅肝煎得过火,表面㶶得滞,其实佢用咁薄嘅鹅肝,应该轻轻煎一煎就算,脆皮当然欠奉,变咗质地鞋口,似食鸡肝多过鹅肝 ; 牛柳表面色水煎得唔错,不过侍应冇问过我地要几成熟,但系又唔见得厨师有几叻,因为两旧肉嘅生熟程度都唔同,其中一旧甚至系over done咗 (唔止系well done),不过虽然系咁,但我估佢地应该有用上松肉粉 (或梳打粉),还要是大量的,如果唔系冇理由睇见肉质又老又鞋,但仍然可以保持软熟 ; 而个汁虽然有黑椒,但一啲都唔辣唔香 ; 伴碟嘅系炸薯角,煎得表面金黄香脆,比主角还要好吃,而蔬菜则用上脆玉瓜+茄子,应该系冇烚过就煎,变咗两种瓜都未熟透心,
4. 威灵顿牛柳 - 唔怪得知侍应姐姐都讲唔出两只牛柳嘅分别比我地听,因为本人就认为两煮嘅味道好相近,唯独是呢碟嘅牛柳系medium well,食得出呢碟系煎得更加软熟,其余嘅伴碟大致一样。
5. 蒜蓉包 - 系我地突然省起嘅情况下,问返侍应,侍应至记得原来忘记咗落单。面包应该可以整得㶶啲,表面可以脆啲,用嘅唔系新鲜蒜蓉,而系用蒜油。
6. 热柠水 - 唔会有咩大问题,但系侍应就唔记得拎沙糖,不过老板设计颇为特别,亦都好醒目咁利用一只小玻璃杯嚟放置沙糖,不但别具心思,而且可以悭返印制糖包嘅钱。
7. 冻柠茶 - 已经落埋糖桨,茶味唔特别浓,中规中矩。
最后醒起同事推介嘅木槺布甸,侍应都系回覆卖哂,可能舖仔细细,唔会成日入齐货挂,但系佢系写喺推介黑板上面,试问就算几好生意,夜晚七点几又点会咁快卖哂呢.........
Comments: 总括而言,味道比茶餐厅稍为好,但环境及服务就稍逊,但又比一般真正嘅Cafe为贵,似一间家庭式经营嘅饭堂。以呢区、呢个地段、环境及食物,绝对系唔抵食,比同类食肆mark高一至两成 (已经冇加一了),或者如果作为返工中午嘅一个落脚点会更为合适。