2017-12-28
今次同妈妈黎到西环嘅一个隐世巷仔食日本菜~~听朋友介绍佢地系做比较特别嘅Omakase 唔系一般要用上千几蚊 而系客人讲自己嘅人头budget 师父再根据个budget配搭时令嘅材料去煮菜式😯😯.我同妈妈都系第一次呢种Omakase新体验 我地决定set 500 budget☺️试下呢款新式omakase 由师父拍板~.前菜有两小碟~一边装住萝卜一边装住鱼肝!呢款系昆布煮萝卜 用上面豉作调味 食落清甜无渣 好味啊!另外一款系𩽾𩾌鱼肝 面头加左柚子作点缀 令到食落鲜甜 无腥 食到鱼香入口即融.之后就系刺身有赤贝 咬落非常爽甜~鲭鱼加上香葱 好新鲜 葱姜衬托重口味嘅鲭鱼超好味!海胆墨鱼卷 弹牙墨鱼紧紧卷住海胆 中间用上紫苏叶 令味觉层次更丰富~仲有肥美嘅三文鱼同中toro.之后系大根沙律 上面洒上木鱼丝同芝麻酱 啲萝卜系薄切 食落爽口带甜 超难忘!😍.一个辣三文鱼蓉反卷嘅卷物中间除左夹住三文鱼蓉外 仲加上炸蒜 咬落中间脆卜卜辣劲十足 真系好惹味💓.盐烧吞拿鱼鲛 真系第一次食~啖啖鱼肉都散发住鱼香💓鱼质超嫩滑 烤得阵阵炭烧味 超和味!点上柚子酱油 平衡左鱼腻感👍🏿.最后师父端上一份豆乳锅 去暖
前菜有两小碟~一边装住萝卜一边装住鱼肝!
呢款系昆布煮萝卜 用上面豉作调味 食落清甜无渣 好味啊!
之后就系刺身
有赤贝 咬落非常爽甜~
鲭鱼加上香葱 好新鲜 葱姜衬托重口味嘅鲭鱼超好味!
仲有肥美嘅三文鱼同中toro
之后系大根沙律 上面洒上木鱼丝同芝麻酱
啲萝卜系薄切 食落爽口带甜 超难忘!😍
一个辣三文鱼蓉反卷嘅卷物
中间除左夹住三文鱼蓉外 仲加上炸蒜 咬落中间脆卜卜
辣劲十足 真系好惹味💓
盐烧吞拿鱼鲛 真系第一次食~啖啖鱼肉都散发住鱼香💓
鱼质超嫩滑 烤得阵阵炭烧味 超和味!
点上柚子酱油 平衡左鱼腻感👍🏿
最后师父端上一份豆乳锅 去暖和我地嘅身体~
蔬菜加上长崎县地鸡~ 鸡肉好嫩滑!😍
而个汤底令我爱不释手!超大阵豆乳奶香 香浓好味!
最后仲有一件师父自家制嘅芝士蛋糕作为甜品~蛋糕质感超绵密芝士味浓而不腻🤝
妈妈都超满意呢餐Omakase! 估唔到系西环嘅小巷都可以揾到呢啲真系好隐世嘅日式小店❤️