2021-01-03
星期日去咗将军澳康城个新商场行下,𠮶度开张无耐,所以有起码一半舖未开。🇨🇷估唔到商场有泰菜食-「亚泰」,咁啱我哋又好耐无食,所以就二话不说入去帮衬。由于我哋早去,所以一入就有位,但后尾坐满哂人!餐厅面积唔大,不过环境几好,行暖色调🌿。餐厅定价唔算贵,份量亦正常。菜式选择花多眼乱,有劲大本餐牌。冬荫海南鸡汤河($75),🍜冬阴功汤同海南鸡都系我钟意食嘅嘢,两样夹埋系超正嘅组合!海南鸡份量好多,虽然唔系去骨,但亦都好厚肉。冬阴功汤底偏酸,几开胃🤤;河粉幼身兼挂汤。你睇吓啲鸡几白𠽌𠽌🐔!泰式菠萝海鲜炒饭($98),🍍菠萝炒饭绝不欺场,用上菠萝壳做器皿。炒饭面头有好多肉松同腰果,好易摷跌,好彩下低有只碟垫住。🍚炒饭饭粒分明,海鲜种类多元化,而且仲有三色豆以及估唔到嘅腊肠。马拉盏炒通菜($68),唔好睇个样无乜特别,实则佢系超好食😋,劲惹味。通菜本身幼嫩,无渣。马拉盏咸香浓郁,而且带点微辣🌶,好想配白饭食吖。椰汁鸡汤($68),二人份量啱啱好,鸡汤热辣辣,正啊🔥。椰香扑鼻而嚟🥥,饮落仲酸酸哋添。汤底睇得出用上好多唔同香料煲!鸡汤卖呢个价钱真系抵。青柠梳打($28),🍋青柠如果多啲就好。泰国鲜椰青
你睇吓啲鸡几白𠽌𠽌🐔!
青柠梳打($28),🍋青柠如果多啲就好。
泰国鲜椰青($38),椰青真系无乜好讲🤣,椰青大大个,椰水清甜。
总括嚟讲,康城依间唯一嘅泰菜店出品都唔错!如果夹啱时间,呢度更提供套餐优惠添,简直系益街坊价,难怪咁多人帮衬😁。