2021-11-07
餐厅:鮨胜 (九龙城)地址:九龙城龙岗道31号地舖一见到呢个「鮨」字,就好明显知道喺食日本寿司,九龙城呢间10月尾先开嘅鮨胜 @sushikatsu.hk 就主打Omakase,而因为老板叫呀胜所以就取其名成为餐厅嘅名💁🏻♂️今餐主要喺庆祝毕业而食🎓,入到餐厅见到简朴而富有日本气息嘅装潢🎍,比人有一种relax嘅感觉。坐低落嚟就叫咗三款Omakase入面嘅中价位——秀Shuu ($1280),总共有十八道食物,店员介绍佢哋餐厅嘅特色在于著眼点唔会单单放晒喺寿司同刺身上,而喺希望连和食都用心去做,期望带到一份惊喜比客人✨餐厅当晚有三位师傅,有两个师傅主要负责刺身同寿司🍣,另一个师傅就负责和食同熟食,经验相当丰富👨🏻🍳,开始之前师傅会问你有无咩唔食,希望设计一个专属你嘅晚宴✝️慢煮白子每年10月到11月都喺鳕鱼白子最肥美嘅时候,食落奶油软绵绵,有啲似鸡子,原来喺鳕鱼嘅睾丸😂,虽然食落有少少腥🤏,但加咗面豉汤同橙皮碎就轻轻中和咗啲腥味,值得一提佢嘅营养价值非常高😎,一生人值得一试嘅✝️刺身5品1️⃣先嚟加咗手指柠檬同竹炭燕窝嘅北海道帆立贝,手指柠檬喺植物界嘅鱼子酱,好似珍珠咁嘅果粒咬落爆开有阵阵柠
地址:九龙城龙岗道31号地舖
南非鲍鱼
南非鲍鱼
日本甘鲷鱼
✝️季节性熟食
超有惊喜嘅日本甘鲷鱼🐟,先将连鱼鳞同皮嘅甘鲷鱼炸香,洒上法国片盐去吊味,最后加入开胃嘅柑橘蜜糖芥末汁🍯,
日本甘鲷鱼
✝️寿司2品
鮨胜用赤醋饭,饭香较出,食落无咁黏口,
深海池鱼寿司
加拿大牡丹虾寿司
加拿大牡丹虾寿司
蚬汁小贝柱蒸蛋
✝️蚬汁小贝柱蒸蛋
食咗两件寿司,师傅拎咗蒸蛋出嚟做个间场,喺品尝其他寿司之前嚟个小休息😚,加分加分🌟。蒸蛋用咗大量嘅蚬去煮成浓汁,以中式做法打成玻璃茨,加入柠檬皮同日本三叶(即无乜芫荽味嘅日本芫荽),
蚬汁小贝柱蒸蛋
黑鲈鱼寿司
烧银鳕鱼寿司
葱粒吞拿鱼手卷
✝️葱粒吞拿鱼手卷
估唔到食完寿司仲有手卷,用脆紫菜包住吞拿鱼蓉,加入葱粒同千枚渍(即平时食到嘅日式蘸萝卜),一啖放入口就食到满满嘅吞拿鱼,食得劲滋味🥳
江户前玉子烧
✝️江户前玉子烧
食完手卷以为有蛋糕食,点知原来喺用虾肉、鱼肉同鸡蛋整嘅江户前玉子烧,完全零淀粉质,蛋香好出,火候要控制得好好,好睇得出师傅落足心机去整💕,唔讲真喺以为喺蛋糕🤣
蟹肉豆乳汤
✝️蟹肉豆乳汤
用松叶蟹壳去熬制汤底,加咗少少牛奶,另外用松叶蟹肉同白鱼肉手打成蟹肉鱼蛋,连同豆腐整成呢个豆乳汤,可以话喺用汤一次过将成餐omakase食过嘅精华冲晒入胃😌,蟹肉鱼蛋弹牙且从未见过,不过就食到少少蟹壳,证明真喺用真嘅蟹去整嘅😜
时令水果
✝️时令水果
最后喺一尝日本时令水果🇯🇵,有北海道哈蜜瓜同刀根柿,柿嘅单宁物质好易令佢出现色斑变黑,而上枱到放入口果一刻都keep到好鲜明,确喺几新鲜👌,水份好多💦,柿味浓而不腻,两款水果都好甜,好满足啊🥰
师傅好倾得,仲话下次嚟叫我再订枱tailor-made啲新嘢比我试😏,但我过一排一于约个日子再去食先得