2023-07-21 101 浏览
今次來到銅鑼灣這家日本廚師發辦餐廳,他們的午市抵食又好食!有茶碗蒸、酒肴、壽司10貫、吸物和甜品,十分豐富。茶碗蒸有蟹肉和不少配菜,口感豐富,蛋味也濃郁。酒肴有兩款,八爪魚配上柚子鹽入味又有咬口,但係又唔會太煙靭;酥炸多春魚冇用額外的鹽調味,但係已經非常夠味,連骨都食得😋壽司有好多款,首先來了金線鯛昆布漬,昆布淡淡的味道特別但同時又食到魚味。池魚是我最鍾意的一款。梭子魚肉質比較鬆,仲有幾款貝殼類都唔錯~石垣貝同埋北寄貝都非常爽口,半生熟的赤足海老夠晒大牙,但同時又有刺生蝦的觸感🤤稻草煙燻鰹魚比較重口味,也比較特別,中拖羅醬油漬比起平時吃的拖羅有額外的鹹味,超喜歡超大嚿的紫海膽!最後仲有好特別嘅干飄卷。食完壽司就會上江戶前玉子燒,好香嘅芝士味,而且焗熱之後有多種味道混合。

茶碗蒸有蟹肉和不少配菜,口感豐富,蛋味也濃郁。