2009-08-25 73 浏览
原来今日就系廿八月天,可喜可喜﹗寻晚我地去左尖沙咀小肥牛打边炉﹗一行四人食多0的﹗原来香港都有好多间小肥牛,第一次来食点了麻辣锅﹗个锅入面有土鱿、猪皮同埋鸡红,带点点台湾风情﹗豉油任你配搭,我就梗系多蒜啦﹗Asahi 廿蚊三支,仲要系大的﹗超抵饮﹗先来一个手打虾滑﹗超好食,啖啖弹牙虾粒特多,四条友异口同声大叫超正﹗炸鱼皮是打边炉必吃的﹗手打三宝以墨丸最爽口弹牙,其余牛丸猪肉丸一般﹗呢度有特色生牛肉刺身,廿八蚊吧﹗味道鲜美有点似三文鱼刺身一样,加少少日本豉油同吃美味极了﹗呢度0的牛粒麻麻,渌完之后唔腍又唔香,可以不叫﹗极品安格斯牛脊﹗雪花分明,软熟而有牛味,本来成七十几蚊碟,四个人可以特价十蚊一碟仲可叫两碟﹗超正﹗友人劲钟意食呢0的脆口腐皮,食家就嫌佢太油腻了﹗食食下就玩试牛,咩牛都叫来试下,由平的开始﹗这是普通手切肥牛,$28﹗卖相也不差,不过牛味当然不及之前吃的牛脊﹗这是花雕牛,仲平,只系$18﹗吃落真系有花雕的清香,不过肉身比较韧一点,靓的牛当然是不用腌的吧﹗最后试埋呢度另一出名既极品本地手切肥牛﹗贵野真系唔同0的,纹理更深更美,牛味出众,比起之前的安格斯牛味更浓更软滑﹗老实说呢间
原来今日就系廿八月天,可喜可喜﹗
寻晚我地去左尖沙咀小肥牛打边炉﹗

一行四人食多0的﹗
原来香港都有好多间小肥牛,第一次来食点了麻辣锅﹗
个锅入面有土鱿、猪皮同埋鸡红,带点点台湾风情﹗

豉油任你配搭,我就梗系多蒜啦﹗

Asahi 廿蚊三支,仲要系大的﹗超抵饮﹗

先来一个手打虾滑﹗
超好食,啖啖弹牙虾粒特多,四条友异口同声大叫超正﹗

炸鱼皮是打边炉必吃的﹗

手打三宝以墨丸最爽口弹牙,其余牛丸猪肉丸一般﹗
呢度有特色生牛肉刺身,廿八蚊吧﹗
味道鲜美有点似三文鱼刺身一样,加少少日本豉油同吃美味极了﹗

呢度0的牛粒麻麻,渌完之后唔腍又唔香,可以不叫﹗

极品安格斯牛脊﹗

友人劲钟意食呢0的脆口腐皮,食家就嫌佢太油腻了﹗

食食下就玩试牛,咩牛都叫来试下,由平的开始﹗
这是普通手切肥牛,$28﹗
卖相也不差,不过牛味当然不及之前吃的牛脊﹗

这是花雕牛,仲平,只系$18﹗

最后试埋呢度另一出名既极品本地手切肥牛﹗

老实说呢间野的食物不贵,除了牛外碟碟都系三几十蚊相当划算﹗
不过呢个麻辣汤底我只能说佢系偏辣而不太麻,而家成个锅入面好鬼多呢0的胡椒花椒粒,我同食家及友人都唔小心咬爆左几粒,搞到满咀又麻又刺﹗下次要试下其他汤底至得﹗

埋单一人二百左右,吃那么多算是抵食的了,会再来品尝品尝的﹗

更多相:
手打虾滑 弹牙好吃