2015-05-22
一年一度嘅母亲节又到啦~除咗自己要庆祝之外,当然仲要同埋我最爱嘅母亲大人一齐食返餐好ga la!之前曾经系呢间三姐厨房食过一次,用餐感觉非常良好,上次因为有事所以join唔到朋友再o黎食,所以决定今次就系呢度食多一次!因为上次嘅菜式已经好满意,而且又唔贵,所以今次都决定再食返同一个餐!原本谂住母亲节正日去食,可惜,我已经预早o左成十几日打去订枱,但竟然都系full booking,仲要前前后后𠮶几日都爆晒,超唔开心...好彩,最后屋企人就到日子,所以就选择提早几日庆祝啦!订枱嘅时候,店方仲好贴心咁问我有冇小朋友同手抱BB,话可以预返D high chair俾我,Very Nice!(之前曾经系观塘食过另一间私房菜,已经一早讲明有两个五岁嘅小朋友,点知去到佢地只预咗大人位,连餐具都冇、张枱又迫又细,激到我地死咁滞)订完台收咗线,突然谂起𠮶几只蟹!!!即刻大大胆咁打返去,问佢地可唔可以帮我转羔蟹~我讲明唔介意加钱,但店方话羔蟹比较难揾到大大只,而且母亲节比较忙,尽量帮我安排...原本都谂住又冇得食羔蟹,点知一上菜!!个个都"哇"!!!因为真系好鬼大只,又鬼咁多羔!!!系我地全家都最钟意嘅肥
好彩,最后屋企人就到日子,所以就选择提早几日庆祝啦!
原本都谂住又冇得食羔蟹,点知一上菜!!个个都"哇"!!!
因为真系好鬼大只,又鬼咁多羔!!!系我地全家都最钟意嘅肥美爆羔蟹呀~~~yammy yammy~~~
餐饭虽然只系短短𠮶两个钟,但见到妈咪食得咁开心,竟然由头食到落尾,我地全家人都觉得好感恩~
开开心心,又欢度咗一个母亲节啦!~
最后一提:其实见到𠮶碟蟹,我都几忐忑不安,因为真系唔知要补几多钱...>.<...点知一埋单,我又即刻哇哇哇...点解咁平ga!!!我地十四个大人,叫咗$288个𠮶餐,但埋单连加一只系$4535,咁咪即系羔蟹嘅钱净系收咗我100蚊咁大把(上次激死我𠮶次食咗超过7仟,又赶头赶命咁出菜,好似想快d赶我地走咁...离谱到爆炸)
因为怕系收银计错数要佢赔,所以我都有问佢地系咪计漏咗转羔蟹嘅钱;
店方就话因为我好好倾,每次o黎又都食得咁开心(笑到嘈住人𠮶只^o^),所以就蚀俾我都冇所谓咁话呀~真系超级大感动!因为荷包又可以重返D啦~ ^___^ ~
我同我honey讲一定会继续帮衬~~
我honey即刻同我讲:老婆,妳咁难服侍都咁钟意呢间嘢,不如妳问o下人地比唔比妳入股啦!~~hahahaha~~
姜葱炒超大只羔蟹 - 好味、好味、好味!!一食即爱上~~~
题外话/补充资料:
除o左食物质素,店员嘅态度都非常重要!
呢间私房菜,不论食物同员工,我都要俾一个"超级赞"呀!~~ ^^ ~~