2021-11-22
海南鸡饭关注组长居第一名嘅非当时位于西九龙中心🔥全日鸡莫属。继7月份突然结业后,终于十月喺北角重新开业~位置都系Food Court入面,但都有D难揾对于一个唔太熟北角嘅人黎讲,虽然座位唔算好多,但胜在店舖唔多,座位较阔落同舒适。星期六十二点去到,Food Court好多位简,全日鸡开十二点,眼见前面已有几个人排队,比预期中小人,十五分钟到就落完单。🐓 温泉海南鸡饭餐 (鸡胸、鸡柳;鸡脾)★★★★★能够喺关注组云云海南鸡中脱颖而出,一定有佢嘅独到之处。主打温泉海南鸡饭餐,有得简鸡胸、鸡翼、鸡脾同鸡柳。今次就叫左鸡脾同埋鸡胸、鸡柳餐+$10期间限定桑拿猪肉饼。温泉海南鸡饭跟餐有大大碗油鸡饭、标榜无味精嘅靓汤、酱油小黄瓜、三色酱汁及饮品,劲抵食。主角鸡:鸡胸、鸡柳,都够滑身好味,但唔够鸡脾食落咁有惊喜!嫩滑得黎JUICY一D都唔干鞋口,油份够,鸡味好浓郁,鸡油香都出,鸡皮十分之爽脆,鸡肉与皮之间有层少少啫哩,唔点汁就咁食都觉得好满足,正🤩!鸡油饭:大碗热辣辣,但唔算出众,有油香味,但冇咩香矛干葱味,变相整体个味唔够香,饭比较淋,唔系好粒粒分明。其他配料、酱汁:几欣赏三个酱汁,特别系姜蓉,食
🐓 温泉海南鸡饭餐 (鸡胸、鸡柳;鸡脾)
★★★★★
其他配料、酱汁:几欣赏三个酱汁,特别系姜蓉,食得出新鲜打同埋好幼滑冇渣;辣椒酱汁辣得黎带少少酸都几清新;甜酱油够浓厚杰身;鸡件点D酱汁一齐食,又系另一番风味,更加惹味好𩠌饭。餐汤系椰子鸡汤,饮落有鸡味但偏咸,椰子味道唔够出,酱油小黄瓜就正常爽口,食完都唔怕太浓味抢哂之后食鸡嘅味道。
★★★★☆
虽然追加$10肉饼🐖好细碟,但食落同样有惊喜,有屋企住家饭𩠌FEEL厚肉鲜嫩多汁,肥瘦比例分配得几好。虽然见Menu写瑶柱,但我食落就觉得似加左土鱿令到更加鲜味,超级好𩠌饭!
🌟总括:海南鸡十分高质,性价比高,套餐有埋汤、小菜、连冻饮品。建议大家叫鸡脾,更加滋味。肉饼都几好食,叫黎𩠌饭一流,但系海南鸡更胜一筹。绝对值得跨区过海过黎食嘅一间海南鸡小店。