2024-02-22 926 浏览
强小亭:来自鸟取的和牛前排先见有朋友推介鸟取嘅餐厅,睇到劲开心,开始揾关于佢嘅食物同名胜,除左砂丘同蟹,我揾到有呢间强小亭。而呢间餐厅,刚刚由日本嚟咗香港,唔使飞去鸟取县,都可以止旅游瘾。呢间米芝莲餐厅原来系鸟取都几出名,鸟取蟹我听得多,原来牛都好有名,仲劲过神户,飞驒等地区,因为和牛的发源地是在鸟取,佢同日本的一段历史有关。 千多年前平安时代,很多信奉地藏菩萨大山寺高僧都有著为牛马祈福的习惯,为它们制作守护符的传统,因此也衍生当年流行的「牛马信仰」,许多人都带著佢哋嘅牛马慕名前来,并让牛马们在大山土地上享受大草原牧草,接受僧侣的祝福,后来人们也开始在大山山脚上饲育牛马,展开了牛马经济,并在江户时代中形成了日本三大牛马交易中心之一的「山牛马市」。大山牛马市是日本古老的牛马交易中心之一,正因其文化背景,造就了世界最昂贵的日本和牛饲育文化,因此鸟取县也可以说是孕育和牛灵魂的最始点。睇完文化就讲番呢间餐厅,大山黑山処强小亭系鸟取一间米芝莲嘅餐厅,今次黎到香港,唔算特别高调,朋友就提议食吓lunch先,试一试水准。精选A5和牛三点烧肉有三种烧肉,特选A5和牛烧肉就有埋涮涮锅,烧肉有几种カメノコ
强小亭:来自鸟取的和牛

精选A5和牛三点烧肉有三种烧肉,特选A5和牛烧肉就有埋涮涮锅,烧肉有几种カメノコウ (牛臀肉),ヘッドバ,サーロイン (西冷),外モモ(外腿肉),ヒウチ(牛肩肉)多种唔同嘅部分当中最爱外腿肉,口感特别而且有油香,西冷当然出色,牛臀肉第一件食就有惊喜,最紧要佢有唔同嘅酱汁配唔同色调同唔同部份嘅牛肉。不过听店员讲每日嘅来货都有机会唔同,食到咩好嘅位置都要睇缘份。

shabu shabu主要吃リブローズ同イチボ(牛臀盖),牛臀盖绝对系当日食过最美妙嘅,有油香油花牛味,最正嘅佢唔系好似神户牛咁非常油腻,食完会有种好饱嘅感觉,佢较低调而且唔会太过重,绝对值得你了解下。

佢个餐里便提供嘅饭都好特别,系星空米,劲有咬牙,其实汤品同佢有个劲好食嘅牛煮物,我直头想单点多一碟。要讲唔好嘅,相信应该系甜品,可能前段太精彩,后面个反差比较大,店方应该要改善下。

今次食完晏昼,再睇夜晚嘅Menu更加吸引,如果你爱好吃和牛,又想试吓鸟取嘅感觉如何,值得一来比较一下同其他和牛嘅分别。

强小亭 (铜锣湾)
铜锣湾渣甸街66号亨环4楼