2022-06-12 376 浏览
最近见好多人去呢间餐厅,话排晒长龙,又话自家制乌冬,于是产生好奇,揾一揾,发现原来长沙湾都有分店,所以今日就来了😝来到餐厅大概系下昼七点钟,门口已经排左三个人,等左一阵,店员就开左吧枱比我地坐😏我自己比较钟意坐吧枱,可以睇住厨师做野,几享受😂本身想食柚子乌冬,不过staff话柚子、海苔、抹茶、焙茶乌冬都卖晒😭再睇左阵,咁叫🍜豆乳鱼汤乌冬啦~除左🍜豆乳鱼汤乌冬,仲叫左🍜酱油乌冬、🐔骨付鸡、🍤天妇罗、🥚天妇罗流心蛋~🍜豆乳鱼汤乌冬 ($52)豆乳汤几清,微微嘅豆乳味,就咁睇点餐纸,以为鱼汤系奶白色个D鱼汤,之后睇返menu先知,原来系鲣鱼汤😂可能就系咁,所以豆乳味唔太浓?两片鸣门卷有D鞋口😐不过乌冬几有惊喜😳比平时食开嘅乌冬粗身,几结实,唔易断👍净食乌冬都够饱😂🍜酱油乌冬 ($50)相比起热汤乌冬,冷乌冬完全系烟韧弹牙👍酱油已经好够味,可以唔洗挤🍋柠檬汁😙两款乌冬来讲,自己比较喜欢呢款多D😂🐔骨付鸡 ($36)见好多人都叫,所以又跟住叫😂上鸡脾时好贴心咁跟埋🍴刀叉,方便食👍鸡髀厚肉够滑,又有汁😋成只鸡脾都好够味,皮上面有D七味粉,食到底发现仲有D🧄蒜蓉,好食👍🍤天妇罗 ($52)天妇罗一份
最近见好多人去呢间餐厅,话排晒长龙,又话自家制乌冬,

来到餐厅大概系下昼七点钟,门口已经排左三个人,
等左一阵,店员就开左吧枱比我地坐😏
我自己比较钟意坐吧枱,可以睇住厨师做野,几享受😂
再睇左阵,咁叫🍜豆乳鱼汤乌冬啦~

🍜豆乳鱼汤乌冬 ($52)
豆乳汤几清,微微嘅豆乳味,
就咁睇点餐纸,以为鱼汤系奶白色个D鱼汤,
之后睇返menu先知,原来系鲣鱼汤😂
可能就系咁,所以豆乳味唔太浓?

两片鸣门卷有D鞋口😐
不过乌冬几有惊喜😳
比平时食开嘅乌冬粗身,几结实,唔易断👍
净食乌冬都够饱😂
豆乳鱼汤乌冬
🍜酱油乌冬 ($50)
相比起热汤乌冬,冷乌冬完全系烟韧弹牙👍
酱油已经好够味,可以唔洗挤🍋柠檬汁😙
两款乌冬来讲,自己比较喜欢呢款多D😂
酱油乌冬
🐔骨付鸡 ($36)
见好多人都叫,所以又跟住叫😂
上鸡脾时好贴心咁跟埋🍴刀叉,方便食👍
鸡髀厚肉够滑,又有汁😋

🍤天妇罗 ($52)
天妇罗一份五件一🍆茄子、🍄冬菇、🦐虾、🐟多春鱼同🐟牛鳅鱼~
🍄冬菇,大大只,又厚肉,食落好香冬菇味😋
🦐虾,上枱个阵吓一吓,好大只,不过其实系炸粉作怪,厚左D😂
天妇罗整体都炸得好香脆,不错!

🥚天妇罗流心蛋 ($15)
一睇menu,已经想试呢个😏
炸得来,仲要流心,未试过,所以又叫😂
上枱后发现,呢个蛋真系好正🤣
炸皮唔厚,只蛋几滑,
重点系,真系流心,呢个要好强调😂
炸蛋会跟埋天妇罗碎,不过我全部倒晒落乌冬度食😙
天妇罗流心蛋
最后两位埋单共 $220,冇加一服务费👍
不过我系公营医疗机构职员,所以有8折,折后 $176😏
staff好强调,如果想用优惠,要出示职员证,唔好开机构app~

食物几高质,乌冬真系几好食!
希望下次来个阵,可以试到柚子乌冬😢
服务就正正常常啦~
2022-06-11
豆乳鱼汤乌冬