2022-11-02 51 浏览
Recollects memories in a rosy, positive light 自宋王台站启用后真系多咗嚟九龙城发掘餐厅,呢间出名打卡店又点可miss out?Café门面较低调但又好上镜,一推门入去,整个mood即刻180°转为昭和复古mode:深桃木色调装修、白色喱士窗帘、像古董的枱灯色调柔和,整体气氛营造得形神俱似芝士旋风蛋包饭Omurice with Cheese > 蛋煎得几好入口软滑,内里有鸡肉炒饭材料颇足,如果有得拣我会剔除芝士,因为食到个滑滑旋风蛋皮、幸福感觉已满到泻昭和布丁Showa Caramel Pudding> 很爱这款复古甜品,鸡蛋布甸香滑软嫩又jiggly,小忌廉加粒大红车厘子、个怀旧look配合洋食屋播放著的日本元祖级偶像派歌曲,边食边幻想自己好似少女漫画啲女主,呢啲大眼仔里面好多星星果啲公仔...青い空 Citrusy Mocktail with Yuzu Sorbet > 见人嚟亲差唔多必点嘅吸睛饮品,我又试下先...珍!唔系得个样㖞,甜甜酸酸嘅味道好清新,上面一球日本柚子雪芭好醒神、橙和柠檬气泡饮加埋超zesty

Omurice with Cheese

Showa Caramel Pudding