2022-12-07
.Shio 塩……….好似置身日本🇯🇵咁😌虽然无得✈️日本住🥹但呢间餐厅🍴除左可以有穿著和服👘体验外,餐厅布置、装潢都好有日本嘅感觉😆……….今日我同5个朋友👩🏻🦰👩🏽👦🏻👧🏻🧑🏻🦰👱🏻♀️放工短聚🫂我地叫左:前菜:鳕鱼白子,七味蒜炒鸡脚筋,酱烧支豆吸物:鸡白汤清酒煮蚬刺身:银雪鱼,带子,牡丹虾烧物:滨烧岩蚝佐白素面炸物:樱花虾炸豆腐碗物:鸡白汤丸子食事:真鲷五目什炊锅饭甜品:烧波萝🍍……….七味蒜炒鸡脚筋🐥香香辣辣,好新鲜,爽爽脆脆👍🏻好有口感😆……….鳕鱼白子听就听过好多次🙈但就未试过🤣今次朋友叫左咁我都试下啦!😆又几好食!鳕鱼白子味道比较浓,口感好似奶油咁💕呢个时候 - 冬天食白子就最肥美😋……….银雪鱼,带子,牡丹虾刺身🐠银鳕鱼刺身轻轻烧过,更能带出好香嘅油脂感😋但又唔会油腻带子好滑身好爽口👍🏻牡丹虾刺身好有弹性带小小甘甜,好新鲜👍🏻……….滨烧岩蚝佐白素面🦪素面嘅清淡,唔会喧宾夺主抢左岩蚝嘅味道,两者一齐食刚刚好,好适中!……….樱花虾炸豆腐樱花虾可以令简简单单一砖豆腐变成一道好香脆好有心思嘅一道菜!樱花虾好香脆,夹埋豆腐嘅香滑,真系好夹!💕👍🏻……….烧波萝🍍虽然系一个好
Shio 塩
今日我同5个朋友👩🏻🦰👩🏽👦🏻👧🏻🧑🏻🦰👱🏻♀️放工短聚🫂
我地叫左:
前菜:鳕鱼白子,七味蒜炒鸡脚筋,酱烧支豆
吸物:鸡白汤清酒煮蚬
刺身:银雪鱼,带子,牡丹虾
烧物:滨烧岩蚝佐白素面
炸物:樱花虾炸豆腐
碗物:鸡白汤丸子
食事:真鲷五目什炊锅饭
甜品:烧波萝🍍
七味蒜炒鸡脚筋🐥
香香辣辣,好新鲜,爽爽脆脆👍🏻好有口感😆
鳕鱼白子
……….
银雪鱼,带子,牡丹虾刺身🐠
银鳕鱼刺身轻轻烧过,更能带出好香嘅油脂感😋但又唔会油腻
带子好滑身好爽口👍🏻
牡丹虾刺身好有弹性带小小甘甜,好新鲜👍🏻
滨烧岩蚝佐白素面🦪
樱花虾炸豆腐
烧波萝🍍
虽然系一个好简单嘅菜式,但就可以睇出餐厅在选料方面嘅心思🥹
菠萝熟嘅程度啱啱好!睇得出餐厅在选择食材方面都好严谨,只要菠萝稍微生小小,烧菠萝呢道菜就会失色,所以睇得出餐厅嘅用心!