2022-09-05
彷如置身日本的屋台料理今日专登去上水揾食, 行过见到门面装修好靓超级日本feel, 实在太耐冇去旅行啦,所以见到二话不说就入咗去食, 入面嘅装修亦都好配合日本风格, 感觉就好似去咗日本屋台食拉面一样。豚肉生姜烧丼 $68非常丰富, 佢个丼摆盘好靓睇见都好开胃😍 首先食咗冷盘,入边有秋葵蘑菇同粟米芯, 然后就有个沙律, 冷盘同沙律菜食材非常新鲜。另外有个小食唐扬炸鸡,炸鸡入面非常嫩滑, 不会非常干柴, 最特别的就是炸鸡的酱汁, 食得到入面是有芥末的沙律酱,配合炸鸡非常完美。主食豚肉生姜烧, 豚肉肥瘦均匀 ,食落不会嚡口, 豚肉份量亦不少 ,有七至八块, 加埋牙菜和椰菜配合炒, 食落味道夹之余亦都唔会觉得肥腻, 白饭用日本珍珠米上面加咗日本饭素,所以空口就咁食白饭都好好食黑蒜油叉烧细面 $70 + 猪软骨$20 + 溏心蛋$12 + 特饮小食 $30 + 太面$15拉面先饮过汤底, 感受到猪骨嘅浓汤底,配以黑蒜油香, 已经令人一而再灌下一口又一口的汤, 细切嘅䓤花,爽口木耳丝, 已经不是香港所有拉面舖可以做得到, 先叫上细面, 面质软淋, 感觉真的像日本司傅在我身边刚刚炮制, 叫了叉烧,
豚肉生姜烧丼 $68
黑蒜油叉烧细面 $70
拉面先饮过汤底, 感受到猪骨嘅浓汤底,配以黑蒜油香, 已经令人一而再灌下一口又一口的汤, 细切嘅䓤花,爽口木耳丝, 已经不是香港所有拉面舖可以做得到, 先叫上细面, 面质软淋, 感觉真的像日本司傅在我身边刚刚炮制, 叫了叉烧, 肥瘦非常适中,另加猪软骨, 非常入味,但又不会腌制过咸, 流心温泉蛋味道咸甜及蛋味均配合得宜。另加太面,这面质略为偏硬, 喜欢面质爽口的朋友,可以试呀。而小食我哋也是叫了唐扬炸鸡,饮品叫了乳酸梳打, 令我回想起浸完温泉,饮下一瓶乳酸饮品,这是日本的感觉。