2015-09-10 2575 浏览
上载食评, 比编辑弹回头, 话我"重覆滥发, 又话我用不同食家身份 刊登相似内容", 编辑大人呀, 我与我屋企人一齐去架, 食既嘢当然系一样啦, 我写食评, 佢又写食评, 大家都系用家中部电脑和上网ISP上载, 官大人呀, 我可以点啫.... 同朋友食午餐,佢系楼上返工,喺商场到食会较方便,而且应该有唔少食店,当我一推开对玻璃门,踏出了几步就见到对面有间用咗白色窗框玻璃窗做墙嘅铺头好吸引,所以就行近再睇睇,原来系我好喜爱嘅餐厅Passion by Gerard Dubois, 之前系尖沙咀分店已经帮衬过,呢间餐厅有好多面包、沙律同甜品,所以见到就唔谂其他选择,叫咗个朋友嚟揾我入去食午餐。原来呢间系新开嘅分店,因为有个之前系尖沙咀做过熟口面的店员,同佢倾咗几句之后,佢就话俾我听呢间系新店,仲好友善咁介绍食物俾我地试,见到呢到装修同其他分店都差唔多,同样有高台凳, 迷你小餐台,法式风格的小咖啡店味道。原来呢间系新开嘅分店,因为有个之前系尖沙咀做过熟口面的店员,同佢倾咗几句之后,佢就话俾我听呢间系新店,仲介绍食物俾我地试,见到呢到装修同其他分店都差唔多,同样有高台凳, 迷你小餐台,法式风格的
原来呢间系新开嘅分店,因为有个之前系尖沙咀做过熟口面的店员,同佢倾咗几句之后,佢就话俾我听呢间系新店,仲介绍食物俾我地试,见到呢到装修同其他分店都差唔多,同样有高台凳, 迷你小餐台,法式风格的小咖啡店味道,有几个放有唔同食物嘅厨窗柜,有放面包、三文治、沙律、甜酥挞、甜品等,每个厨窗柜里面嘅食物都好靓同吸引,甜品小蛋糕特别款式多,而且颜色有好鲜艳夺目,有阵时见到咁靓真系有啲唔舍得食㗎﹗
平时嘅我就算无时间入去食嘢,都会买番啲面包或曲奇放系屋企食,因为面包除咗新鲜之外,每种面包都有其独特性,外层香脆兼内软,真系食到可以唔停口,所以每次都会买唔同嚟试吓。
小蛋糕颜色又多,啲造形好鬼吸引。
Cupcakes 只系呢间新分店先有得买。
有阵时啲厨窗柜,随时可以揾到一啲惊喜㗎﹗
BBQ Baby Pork Shank,呢个猪仔脾热食热辣辣,啲肉好腍好嫩仲好鬼入味,一啲肥腻感都无,啲酱汁又甜又香,配上面包沾上啲汁一齐嚟食,真系好滋味。
Smoked Salmon & Brie Sandwich, 面包外层香脆,内里好松软可口,咬时有丰富口感,馅料有烟三文鱼、Brie Cheese(口感柔软,有浓浓乳香)、Frisee (清爽微苦) 的口感。
3款自选沙律,有烤薯仔青豆、蔬菜伊甸园、鸡肉意粉,呢到每款沙律均配搭唔同新鲜嘅薯仔、蔬菜、豆类、番茄、南瓜、小米、芝士同意粉,除咗有唔同颜色嘅沙律配搭之外,又好健康,又好味,尤其特别喜爱鸡肉意粉沙律,意粉系贝壳型的,有口感,啲沙律酱味道好香,似带啲咖喱味,鸡肉又好食,整个沙律好惹味。
Café au Lait, 牛奶多而咖啡少,另外咖啡面上有一层打成泡沫的牛奶,所以咖啡变得柔滑香甜,甘香浓郁好滋味。
Cappuccino,牛奶较少,饮第一口时有大量牛奶泡沫,味道香甜软滑,第二口时有浓郁嘅咖啡豆甘香苦涩味,喜欢咖啡味浓的人会较适合饮。
呢个会迷人嘅Raspberry Milles Feuilles, 外形已经好有吸引力,新鲜嘅红桑子带啲酸酸甜甜,夹住啲吉士同三层酥皮,酥皮好松脆,唔会太硬,香甜嘅吉士又软又滑,整个吉士酥皮同红桑子配合得好夹,连只碟嘅装饰都好吸引,系用朱古力粉并成的大音符,好讨人喜爱,好鬼好食。
呢个Caffe on Chocolate有感外表高贵美丽,暂时系其他分店未有得买,而蛋糕面上一层层嘅类似奶油忌廉的装饰得好靓,口感软滑,甜味适中,下层蛋糕有极浓郁嘅黑朱古力味,唔会过甜太腻,而且十分松软,用小小嘅杯盛载,好得意可爱。
2015-09-01