餐厅: 喜滿樓菜館
资讯:

2024-06-06 1861 浏览
话说我地一行三人5月14日去食dinner 无预约 楼下负责安排入座个位女士同我地讲坐楼上 同人搭台 无时间限制 可以坐耐D我地于是上去楼上楼面负责接待𠮶位阿姐一坐低已经不停催促我地落order连睇menu都要系隔离不停俾意见同佢讲我地未得住依然不停催促我地大约7点入座点埋菜、上菜 都接近7点半我地三个女仔 一向食嘢唔系狼吞虎咽点咗三𩠌 份量也不算少 同埋知道无时间限制咁我地慢慢食 慢慢倾期间系其他客人入座 慢慢坐满咗楼上气氛本身几好我地后尾又加点了一个𩠌8点嘅时候听到楼面阿姐的walkie好大声传来楼下嘅声音 对自己同事都几无礼貌系呼喝式问佢:第一台入嘅客食完未 叫佢地8:15pm还台!跟住阿姐走来同我地讲 原来系讲紧我地 即系我地系听住楼下位女士呼喝式要求我地还台我地同阿姐讲:头先楼下安排入座系同我地讲 无时间限制wo阿姐都唔知点讲 只系好为难咁抛下一句 你地食到8:15pm还台啦 好嘛Huh?梗系唔好啦!我同阿姐讲 楼下唔系咁同我地讲 我地唔会8:15还台跟住楼下个位女子系亲自上来 叫我地还台我地理性同佢沟通 讲多次头先佢本人安排入座点同我地讲佢忽然好大声当住所有客人面前回应我地

话说我地一行三人

咁我地慢慢食 慢慢倾
期间系其他客人入座 慢慢坐满咗楼上气氛本身几好
我地后尾又加点了一个𩠌

8点嘅时候
系呼喝式问佢:第一台入嘅客食完未 叫佢地8:15pm还台!
跟住阿姐走来同我地讲 原来系讲紧我地
即系我地系听住楼下位女士呼喝式要求我地还台

我地同阿姐讲:头先楼下安排入座系同我地讲 无时间限制wo
阿姐都唔知点讲
只系好为难咁抛下一句 你地食到8:15pm还台啦 好嘛

Huh?梗系唔好啦!
我同阿姐讲 楼下唔系咁同我地讲 我地唔会8:15还台
跟住楼下个位女子系亲自上来 叫我地还台

我地理性同佢沟通 讲多次头先佢本人安排入座点同我地讲
佢忽然好大声当住所有客人面前回应我地: 「我肯定无咁讲过 一定系有误会 唔好意思 我谂你地肯定误会咗啦 你地尽快啦 好嘛」
好大声 完全系一副「我大声 唔代表我无礼貌」 嘅态度
大声到全层楼 知同唔知发生咩事 都听见佢「请求」我地尽快还台
对我地来讲 系好尴尬嘅事

让张台出来唔系难事
让我地过唔去嘅 系舖头𠮶位女士嘅态度

呢位安排入座嘅女士真系讲无时间限制
我地几个人 几对耳听住 我都好肯定我地无听错
点解佢唔肯接受自己有讲过呢?
凭甚么「肯定」自己无讲错呢?
忙中有乱系常事
开舖迎客 系咁样同客人争论对错
「肯定」客人你有误会的吗?
walkie里面呼喝自己staff无礼貌 我都费事理
你地内部做老板对staff差 我管不著
但系 你当众企图大声「宣告」客人「误会」 你
我身为客人 俾钱买难受
真系
唔高兴
气难下

认真 点解呢位女士唔可以同客人商量 而系擅自帮客人决定 几时还台?
做饮食服务业唔系第一日
软性请求嘅话语都唔识讲?

简单如「唔好意思 今日舖头比较多人等台 如果你地唔介意 方便早D俾返张台我地嘛?帮帮忙呀 好多谢你体谅 真系唔好意思」
都唔识讲?唔系啩?

定系平时对客都好似对staff咁差
所以真系无咁嘅意识?
真系无从得知
我只知道 我地花著几百蚊