2015-07-12 4469 浏览
今日约左几个旧同学聚一聚,黎闻名已久嘅LGB,不过。。。见面不如闻名,我们一行人5大1细,早几日已book定位,入座时餐厅竟然安排四人座俾我地,仲话一定够坐㖞,我地紧系要求换枱啦,过左一阵先安排到一个较为合适嘅位置。。。。我地先order 2 sets afternoon tea set for two 同 flat white,等左好耐都未到,到我地后加1set tea for one时,侍应先话之前冇落到我地张单,从新order过。。。。。tea set来前的小食面包,口感似较硬的biscotti,左下那个是creme brulee,不会很甜,但都不太好吃。每份tea set for two会跟一份这样的小食。 相机食先,三个层架上的甜点都有少少不同,先由底层讲起,低层是三文鱼三文治,火腿芝士三文治同一块虾多士,三文治味道正常,虾多士就不错,虾很爽配上蕃茄,感觉新鲜。中间个层有scone,banana cake / pound cake同一件mousse cake,mousse cake 好『漏』,banana cake/pound cake 同scone都好一般,文华嘅scone

tea set for two

tea set for one

法包&虾

,banana cake/pound cake 同scone都好一般,文华嘅scone真系好食好多。。。

scone

banana cake and ??? mousse cake

最上面个层有4个macaroons,两粒腌咗嘅水果(梨同车厘子)同一件蛋糕。

macaroons甜得太过分
友人太多只食到一个,尝甜的我食左两个都顶唔顺啦。个两粒生果可以平衡番啲甜味。。。
超甜macaroons

好重奶味。。。。

chocolate

友人点的signature hot chocolate, 一般啦。。。

总括黎讲,LGB tea set上的食物都非常普通(有啲可以话系难食),什至我自己整都好食过佢𠮶啲,好失望。。。只好当『到此一游』啦
2015-07-12
法包&虾