2013-08-12 146 浏览
拉面风不断,呢间已到咗香港一段时间嘅秀拉面,风头好似已被其他新拉面店盖过。由于去开中环做嘢,所以就帮衬一下。午饭时间,起初店员叫我哋坐门口张枱,唔系就要等。但由于门口太热,所以我哋决定等。呢个时候另一店员出嚟,佢哋细细声咁讲,讨论紧入面有位,俾唔俾我哋坐咁。好彩有呢位店员咋,我哋即刻被安排入坐。同其他拉面店一样,都系以唔同颜色去分别拉面种类。另外有沾面选择。午市仲有lunch set。我哋4个人,order咗4款面share。白秀、赤秀、黑秀汤面同黑秀沾面。先嚟嘅系黑秀拉面。汤底系猪骨汤,有黑酱油喺面。以九州猪骨汤作主打,唛汤底唔系应该较浓较稠架咩?但呢度嘅汤冇唛猪骨味,只觉有盐味,对汤底有点失望。面嘅texture,虽然拣咗普通,但都觉得有点硬。而且冇唛面味。我觉得一碗拉面最紧要系汤同面,呢两方面都做得麻麻,唔怪之得午饭时段都冇排长龙。配料就ok。叉烧够香亦松软。白秀拉面就更普通,除咗冇黑酱油外,comment同以上一样。至于赤秀,order 咗中辣。辣味有啲似中国口味,配上日式猪骨汤底好似有啲格格不入。但以辣度嚟讲都算几辣。基本上3款面其实差唔多,只系加咗黑酱油同辣酱嘅分别。整体感
白秀、赤秀、黑秀汤面同黑秀沾面。
先嚟嘅系黑秀拉面。
黑秀拉面
配料就ok。叉烧够香亦松软。
白秀拉面
赤秀拉面
基本上3款面其实差唔多,只系加咗黑酱油同辣酱嘅分别。整体感觉一般而已,冇唛特色。
至于黑秀沾面,更称唔上有咩特别。只系将面同汤汁分开,汤汁有点黑酱油同鱼介味道,但有颇强嘅蒜味。而汤汁更系稀稀的,不值一试。
黑秀沾面
环境方面,以黑色为主调,感觉亦新净整洁。由于open kitchen而师傅又不停烧叉烧嘅关系,店内油烟感较重,冷气亦唔够。
总括嚟讲,呢度嘅拉面真系好一般。呢间同样系来自日本嘅拉面店,喺依家竞争咁剧烈嘅市场下,应该好好改善一下。
2013-08-09