2017-12-19 141 浏览
卷福在上环一个T字路口, 我入去食嘢纯粹是因为就脚, 晚饭时间唔想四围揾地方医肚, 刚过马路见到有间中餐馆就钻咗入去, 但却估唔到这间不起眼的小店, 中式小菜认真唔错! 我们共叫了四味𩠌, 第一道菜是士多啤梨骨, 生炒骨我就食得多, 士多啤梨骨又几特别哦! 炸得脆卜卜的猪肉表面上裹了一层用士多啤梨调教的汁,酸酸甜甜, 比我们平时食开的生炒骨要好食得多, 而且D汁的颜色红红哋, 仲有些切了片的士多啤梨与猪肉炒埋一齐, 见到都好有开胃, 食起上来更加可以食不停口, 猪肉炸得好脆, D汁教得啱啱好, 唔太甜又唔太酸, 好开胃, 第一道菜已经令人胃口大开. 跟住食的是小龙虾泡饭, 店家将炸了的米饭当住我们的面放进小龙虾汤中, 并告诉我们要浸几分钟才好食, 于是我们几分钟之后每人舀了一碗小龙虾泡饭来食, 先饮汤, 小龙虾汤很是鲜甜, 有虾膏的香, 有鲜虾的甜, 有香葱的香, 炸过的米饭浸了汤之后, 仲有少少脆口, 但已索晒龙虾汤精华, 小小脆得来又很有滋味, 呢个小龙虾泡饭值得俾个”Like”! 除咗经典的广东菜, 这间都有得食川菜, 这点倒是让人非常惊喜, 菜式多元化, 我们又可以

除咗经典的广东菜, 这间都有得食川菜, 这点倒是让人非常惊喜, 菜式多元化, 我们又可以食多几款完全唔同口味的菜式, 所以我们叫了个典型的川菜”水煮鱼”, 水煮鱼上枱时是用一个巨大的汤碗装住的, 红油封住整个碗(其实可以叫盆)的表面, 见到白色的厚厚的鱼片肉, 浮在碗面, 而且闻到阵阵麻辣香味, 顿时令人垂涎欲滴, 夹了片鱼肉送入口, 鱼肉嫩滑无比, 小小辣, 小小麻, 味道相当不错! 里面仲有爽口的芽菜及油麦菜, 呢道水煮鱼可以送几碗饭落肚, 又香又辣又好味! 川菜都一样咁出色!

最后我们来了一道甜品, 是即叫即做的炸香蕉, 香蕉用脆浆裹住炸, 新鲜出炉, 表面洒了些糖粉, 入口真的脆到索索声的脆皮, 但里面又软林林香甜的香蕉, 口感好特别, 而且好多年都没有食炸香蕉了, 现在这间卷福有得再食番, 真的是好好回味了一番.

无论广式菜的士多单梨骨, 还是川式菜的水煮鱼, 到有最后的甜品炸香蕉, 这间小小的中菜馆都俾了唔少惊喜比我们, 非常开心无意中经过的小店却是如此的有水准, 值得”赞”.