2017-09-20
今晚放工很夜,索性同老婆去北角呢间鸡煲试吓。呢间铺头虽然装修简陋,但食物很有质素,老板娘同老板都很好客,主动介绍佢哋嘅撚手菜。同老板娘倾过计, 佢哋本身间铺喺柴湾,但依家虽然搬咗嚟北角,但柴湾嘅居民都会过嚟食,咁就知道呢间野有好多回头客,嘢食一定有质素。老板系上海人,但佢去咗四川学四川菜,跟住返嚟开鸡煲。我哋叫咗个老重庆麻辣鸡煲、酸菜桂花鱼锅、咸肉炒蒜心、鲜味香煎墨鱼饼、蒜香椒盐猪手。♨️老重庆麻辣鸡🐤煲:叫咗个小辣,但已经都很惹味,鸡件很滑,内里有豆腐卜,索晒啲麻辣味,很正,👍🏼推介!♨️酸茶桂花鱼🐟锅:酸茶加桂花鱼,绝配!我好钟意呢个配搭。桂花鱼很滑,食个不停!👍🏼推介!🥇蒜香椒盐猪手:炸到外脆内软,咬落去,脆卜卜,跟住咬到里面猪手肉,很软,👍🏼推介!🦑鲜味香蒜墨鱼饼:很大份,有水准!🎋咸肉炒蒜心:送啤酒一流,蒜心很爽,加上咸肉既味道,配搭很好!👍🏼推介!总结:呢间位于北角既忍世鸡煲,价钱合理,坐得舒服,服务又好!值得再去!
老板系上海人,但佢去咗四川学四川菜,跟住返嚟开鸡煲。
🦑鲜味香蒜墨鱼饼:很大份,有水准!