2010-08-09
我和老公之前在同一商场的另一间, 又是SERVE 差不多食物的店食过, 比较后, 我们都选--------- 森美去之前 : 我前几天开始已好想食鹅肝, 贪佢果阵"漏"& "浓"味 已好努力在OPENRICE SEARCH 下有冇好评的食店有鹅肝, 又不想番兜去过果D 已一早同老公讲有2间可选择, 一系过海去"连粤日粤"度食当天: 3-4点才决定到过海LA., 于是打去订位, 点知.... 连粤日粤话FULL 哂.... 就算walk in都冇了.... 咁连忙打去森美lorrrr ....都响左好耐, 以为个店冇左? 之后好彩有人听, 亦有位 我们BOOK 了8:15 ,但预计会迟, 打去同佢讲, 佢地好好, 肯帮我们hold!! 仲要去到果个商场唔识行,见不到, 再打去问路, 佢地又教我们,又出来接我们!!! 几好我们点了$ 148 餐 & 威灵顿牛扒单点 $68前菜: 芝士焗蚝
已一早同老公讲有2间可选择, 一系过海去"连粤日粤"度食
我们点了$ 148 餐 & 威灵顿牛扒单点 $68
前菜: 芝士焗蚝 (OK , 新鲜不腥, 焗得几好, 我们都知道唔好expect会好大只总之好味便OK了)
汤: 龙虾汤 (几唔错真系, 只是买相都知佢有心,楼上间店会整到有酒味,好怪,但佢冇, 十分正常,又多料)
主菜: (鹅肝好美味size 都不太小, 牛扒都好OK , 之前D食客话有梳打粉掩先咁林, 我又食唔出左梳打粉掩过的味worr , 重点是佢伴碟, 小小三两块煎过的脆玉瓜,茄子和番茄, 加上兜过的意粉都看得出他不是HEA !!! 确实与楼上的店有所不同 ! )
甜点: CHEESE CAKE (店员姐姐已提过这个cheese cake 是冰的texture,不是cream的texture , 我知from 边度出,因我都买过在家里吃, 我觉得冇问题, 唔明白之前有D食客, 比小小$ 又批评LEE样果样,请用LOGIC同common sense 去judge 下先写lor)
威灵顿牛扒跟薯菜 : 这个都好, 但公道D讲句, 楼上店在LEE 道菜煮得比森美出色,楼上店比较香&松化, 酥皮与牛是不分离的, 但森美做得一切就甩哂,& 肉质不及鹅肝牛扒林.
与楼上店的其他比较:
环境: 森美是可取一点,格调可取一点
SERVICE : 楼上店可取一点, 因老板娘实在太好太好人, 但欣赏森美出来接我们
重申一点, 楼上店都很好, 只是如作比较是有D森美可取一点,楼上店未做足一百分而已
饮品叫了冻鸯, 十分满足
每人百余元可食到LEE 餐,超值!
我们决定此店将会继续番兜^^
KEEP IT UP AH ,SAMMI !!