2023-01-11 354 浏览
大围小馆今日终于可以一试米芝莲推介既大围小馆,距离大围地铁站5分钟嘅路程。门面有好多红当当的灯笼🏮,啱晒就嚟过年嘅气氛。亦有好多人系门口等候,好彩我哋book定位。而用餐嘅限时系两个钟,所以不论你迟到早到都系订枱时间起两个钟后交枱。同普遍茶楼一样,都会开一壶茶🍵。而店员推介左白牡丹💐。前菜有酸梅苦瓜、核桃。酸梅苦瓜比较新奇,因为出边食开嘅苦瓜都系苦嘅。而呢度嘅苦瓜喺少酸带甜味,轻微既苦涩味系甜味过后先踊跃出来。🌟勾魂叉烧 $188有五旧好大旧嘅叉烧,底下铺咗好多卜卜脆嘅米通。扫上15年的陈皮酱,再用火枪🔥烧香外皮。在远已经闻到香味。就咁入口就品尝到肉质鲜嫩,外皮焦香,有淡淡既陈皮味。再沾上好多米通,为口感带来点缀。但未有带来特别惊喜,叉烧比较瘦。而且不算太juicy。如果冇咗米通呢个都系一个普通既叉烧🤣🌟蒜香笼仔蒸蟹饭 $288一只蟹🦀️铺系饭上面蒸笼上,脚同身已经分开左,叔叔店员好贴心帮你攞咗只蟹出嚟,同埋捞埋啲饭。份量大概系三至四人。只蟹表面好大,但开左壳旧肉好细,而且缺乏鲜味,感觉上不是太新鲜。而饭都冇乜味,没有蒜香味,更没有蟹鲜味。🌟腐竹蛋糖水最后姐姐送左人头一碗糖水,又几好食。

大围小馆

🌟勾魂叉烧 $188

🌟蒜香笼仔蒸蟹饭 $288

🌟腐竹蛋糖水
最后姐姐送左人头一碗糖水,又几好食。唔会太甜,鸡蛋同腐竹都碎上。

总括而言,呢餐够两个人食。味道可入口,不难食。但性价比极低。份量少,价钱高。味道菜式都冇惊喜。茶介$28一位未计加一,但茶既香味都系好一般。名过于实,试一次便足够。