2015-09-01 1721 浏览
搬进大角咀呢个社区都已经好一段日子了,但每次经过呢间小店总系俾佢长长既人龙吓怕,见到门口果句「如等超过十五分钟就免费送高力豆沙」就已经知道呢度一定好受欢迎,无返一头半个钟既耐性的话都唔驶旨意入到去。是日难得早放工,六点松D就已经去到门口。可能因为时间较早既关系,餐厅只系半满,order左既食物唔驶太耐就已经上枱。糖醋里脊︰排骨酸酸甜甜咁非常特别。排骨切到非常之细件,好似一口牛咁既size非常容易入口,再加埋薯仔、波萝同埋洋葱等等既配菜令到佢「酸mei mei」既感觉非常突出。麻辣墨鱼头︰非常特别既一道菜。本来想简简单单就咁叫麻辣墨鱼就算,但谂唔到原来「墨鱼头」系咁爽口既。麻辣既酱汁同一般连锁式餐厅食到既差唔多,唯一要赞既系「麻」既感觉,真系要将食物放入口「一小阵」先至感受到,唔似得平时食开果D工场制作既产品咁一味只系得个辣字。摆埋青瓜落去一齐食更加可以中和下辣既感觉,超正!白菜猪肉饺︰因为个人好怕韮菜果阵味,所以要左白菜猪肉instead。因为捞左白菜,入口既感觉非常之爽口,而肥猪肉既portion都啱啱好,带出爽口既感觉之余亦唔觉得只系想cut cost起势咁用!排骨担担面︰抵到烂!

糖醋里脊
麻辣墨鱼头
白菜猪肉饺
排骨担担面
排骨担担面︰抵到烂!呢个价钱去果D连锁店我相信个size得一半都冇!个汤底啱啱好,就算唔系太好辣野既我都可以接受到,不过怕辣既朋友最好request少辣。而面上面既𩠌我可以话系我食咁耐担担面以黎最多既。老实讲呢D料都系D大路野,点解连锁店之流要咁姑寒呢!
高力豆沙
高力豆沙︰超正!睇住佢喺我地话「叫起」之后先即刻攞旧粉出黎搓,唔系果D晨咁早就整好半制成品so that可以即刻落镬度炸之流!入口既感觉唔单止非常松软,而且唔算太甜,唔会好似一旧粉浆住晒成个口既感觉,激赞!

总括黎讲,呢个「东北」之名绝对唔系浪得虚名。虽然睇得出食物既味道系经过微调,但系我相信佢都系为左迎合香港人既口味而作出既改变!

温馨提示︰餐厅位于大角咀既旧区,如喺奥运站出发可以经过汇丰中心电楼梯既short cut 直落地面,行少好多枉路。另外要留意小店地方浅窄,枱与枱之间都无乜空位。最后提埋旧区厕所既衞生情况 - 「你懂的」!
2015-08-26
糖醋里脊