2017-05-29
寻晚好想食拉面,有位朋友极力推荐我去依间叫做达摩嘅拉面店食,话𠮶度个汤底好正,就同妈咪一齐收工去食。未去到间店,首先觉得依度好方便,因为附近有一个公共停车场,由停车场行过去, 5分钟都唔使,好好!去到面店,觉得店内嘅日本公仔好得意,听店员讲原来每个公仔都有不同的意思,很有趣。同埋依度嘅凳,每张凳下面都有个篮,可以俾我哋唔使攞住个袋来食嘢咁论尽,对于孭住个大书包嘅我来讲,确实方便!跟住就系叫面,呢度叫面嘅方法,同我之前去过日本嘅拉面店好相似,因为都可以比我拣钟意面嘅软硬度,汤嘅浓淡度,仲可以追加自己喜欢嘅𩠌,这种可以让自己选择自己喜欢的拉面,我非常喜欢。我叫左个特上豚骨拉面,妈咪就叫咗个达摩豚骨汤拉面,我哋都非常喜欢个汤底,佢浓味得来,又唔会令人咸到要不断饮水,而且汤底看得出有点胶质,味道非常浓郁,他的汤底绝对胜过一些香港的连锁拉面店,绝对值得一试!我和妈妈又叫了芝麻鸡翼,就咁睇个名,好似冇乜特别,但系一将鸡翼放入咀,咬下鸡翼皮的时候,真的没有想像过可以这样香脆!真的比想像中好食,有惊喜!虽然本身我同妈咪想食墨汁饺子,因为之前未食过,但系食咗芝麻鸡翼,无得食墨汁鸡翼都唔紧要了,因为个鸡翼
我和妈妈又叫了芝麻鸡翼,就咁睇个名,好似冇乜特别,但系一将鸡翼放入咀,咬下鸡翼皮的时候,真的没有想像过可以这样香脆!真的比想像中好食,有惊喜!虽然本身我同妈咪想食墨汁饺子,因为之前未食过,但系食咗芝麻鸡翼,无得食墨汁鸡翼都唔紧要了,因为个鸡翼真系好好味。
饮品方面,佢嘅梳打汽水好似波子汽水咁,个樽嘅公仔都好得意,味道也很好!
整体来说,呢间拉面确实比到我同妈咪惊喜,店员嘅态度亦很好,时不时会走过来问我们觉得食物怎样,加以改善,我哋一定会再返去食,虽然佢嘅价钱唔算平,但系却很有保证!