2023-08-30
前言果日中午响青衣有野要做,去到青衣揾下野食。眼见青衣城一期鬼死咁多人,就四周去下睇下有咩少人尐嘅地方,揾揾下居然发现青衣城二期静蝇蝇,就是但揾间餐厅食。上海嘅小笼包就成日食,上海嘅生煎包作为卖点就小见。而且间店个名都好吸引我——坚信号……「到底信紧尐咩野呢?」「到底有几咁坚呢?」间店就中午十二点先开嘅,有位店员就叫我先系出面等住先,都几有礼貌。(当然我认为更好嘅选择系叫我入去坐住先,咁样我就唔洗系出面企。)入到去点餐系用手机点餐,(而加新开好多店都系用手机点餐,真系个上网慢小小,又或者系阿公阿婆黎食,唔识用手机点就麻烦了,不过呢个系趋势黎都无计)但我其实系更加钟意用手机点,因为唔洗好似有个人望住你咁,无咩压力点餐呢间店我叫左个「早鸟优惠」嘅猪排饭,加左杯豆奶,同生煎包通常系商场食都预左至少70-80无走鸡,但点知呢度叫个饭都系50几,而且佢个「早鸟优惠」嘅餐点好似平过正常果个20蚊咁我紧系无执输,就叫左个三十几蚊嘅饭,不过其实佢正常价我都会觉得合理,我用呢个价会觉得真系抵左好多等紧尐野食嘅时间,坐系间店度我觉得就几好坐,都算大地方同够干净之但系实在太光,虽然我无影到相,但其实佢上面又
果日中午响青衣有野要做,去到青衣揾下野食。
上海嘅小笼包就成日食,上海嘅生煎包作为卖点就小见。
点餐
呢间店我叫左个「早鸟优惠」嘅猪排饭,加左杯豆奶,同生煎包
之但系实在太光,虽然我无影到相,但其实佢上面又有灯,下面又有灯,就好似去左食晚市咁
我果阵系食紧中午,就咁样会令我个人无咁轻松
同一时间,佢系播紧一D较为轻松嘅音乐,本身好正正,但系突然之间佢会无拿拿播一段,佢自己间店嘅主题曲!
(尐歌词好尴尬癌,请自行上网听,同埋首歌有解释到点样坚信……哈哈哈)
首歌会插播系,明明播紧一尐好柔和嘅音乐之间……系真系好突兀,但系佢突兀得黎又好鬼搞笑,都已经去到好cult果种感觉
上菜
(图一:野饮)
好正常嘅豆浆,豆味个人认为唔浓。入面嘅仙草好Q滑
(图二:生煎包——真主角)
即使系店员有提醒我小心热,但系我见佢个表面层皮唔系好热都一口咬落去,结果系尐汁爆出黎,落左去个碟度
所以第一个包我食系几乎无连埋果汤汁黎食,食落去真系生煎包咁样,而且佢个底系好脆好正,个味就同普通生煎包差唔多
第二个包我等左阵先食,有连埋尐汁食。系真系几好食嘅
虽然佢个味都仲系生煎包咁,但系因为有汤汁,食落去唔会好似生煎包咁干,好好食
(图三至五:饭)
尐猪排比较上清淡尐,我自己会比较钟意呢种调味
结论
整体好食,尤其系生煎包系好好食。
又好坐,店员有礼,不过佢播果首歌太洗脑,系食饭嘅过程不停播仲要好大声,听首果几次都有趣,之后只系觉得好烦厌