2009-08-08
跟男朋友周年纪念日+补祝生日因为买了份"大'礼物, 本来念住食平d去食buffet但后来因为纪念日在weekday, 他收工时间不稳定, 怕要夜收工而呢间餐厅想试好耐, 不过位置正在他家附近, 总觉得假期或xx节yy节留在屋企附近唔够relax而一直冇去试..呢次就o岩哂了, 他在附近放工后还可以返上屋企取回相机再来..食物我们点了1) a la umai海鲜拚盘:有六只法国蚝, 多只小龙虾和青口2) 什锦刺身沙律3) 法国睡蟹焗饭4) 鹅肝5) 澳洲Q版和牛6) 心太软蛋糕因为有Credit card promotion, 再送一个日式小拚1)海鲜: 六只蚝都好好味, 由淡口食到较咸的!! good good~ 青口多, 不过较细只的和肉不太多~都ok2) 刺身沙律, 第一次食刺身沙律系"刺身多过菜"好多的, 基本上成碗都系刺身, 只有几块菜, 沙律面有口感好特别的日本海藻~ 相比平时食的日本餐厅菜多多但只得几块刺身差得远, 呢个沙律价钱最好!!3) 睡蟹焗饭, 好味&劲香~ waitress送来时还以为佢上错了, 因为我俩冇点蟹盖wor~ 点知原来入面系酿了饭, 饭吸哂蟹肉的鲜味~
因为买了份"大'礼物, 本来念住食平d去食buffet
食物我们点了
2) 什锦刺身沙律
3) 法国睡蟹焗饭
4) 鹅肝
5) 澳洲Q版和牛
6) 心太软蛋糕
3) 睡蟹焗饭, 好味&劲香~ waitress送来时还以为佢上错了, 因为我俩冇点蟹盖wor~ 点知原来入面系酿了饭, 饭吸哂蟹肉的鲜味~ 好香, 饭亦煮得不念有咬口~ good!!
4)鹅肝: 第一次点鹅肝是有两大块的, 好好味~ 面很脆, 外脆内香, 加上有大大块菇在底吸了点油减低油腻感..good good good!!
5) Q版和牛: 皮十分脆, 脂肪分布十份均匀, good good~
6) 心太软好味, 我呢个甜品痴略嫌有一丁点overcook, 不然可以有更多朱古力浆流出呢~ 师傅很好人, 在我要求下写了我俩这天的纪念日名字~
7) 日式小拚: 开胃, 有北寄贝沙律, 龙假仔沙律和x瓜(不记得名字), 不过沙律甾少一点会较好~
Drinks:
点了一杯house wine- Penfolds Red 和一杯荔枝酒, both are ok~
other enlarged photos: http://www.fotop.net/ddfifi/090728
好后悔没有俾tips, 因为我习惯餐厅有收加一的就不俾tips..一出门口时发现佢写我用的credit card除了有小拚送之外, 原来仲有95折!!!! 觉得自己好衰添..
因为佢服务几好, 我想甜品碟上写字又帮我写, 我俩座位身后的落地玻璃因为室外天气热有雾气睇唔清维港景, 佢主动问我俩要不要转过旁边那台, 不过因为旁边那台较暗难影靓相&我俩坐定了所以冇转台~~ 最后系因为餐厅在顶楼, 食完可行上天台睇夜景, 个夜景真系好舒服好靓...咁多extra东西! 令我在天台不停后悔冇俾tips呢~!!!
下次再去一定会俾番~ haha