餐厅: 鮨文
资讯:

2023-08-31 495 浏览
元朗名店鮨文😁第一次黎食实在大惊喜,刺身靓得来份量好足而且肉厚,lunch omakase 15贯寿司SET 唔会太贵性价比高茶碗蒸木鱼金箔黑松露茨汁,蛋真系好滑好滑,黑松露味道浓,金箔令人觉得成餐好高级!尾长鲷白身鱼纤维多,所以好有咬口,师传切得好厚好好食,上面辣椒萝卜蓉,酸辣开胃。甘虾 甜虾鲜甜因为只虾无雪过急冻,完全新鲜~间白鱼鲜美爽口, 主要食口感,重鱼肉香赤贝 拍一下令肉质收缩更爽,配上日本橘子汁,份量刚好 金目鲷做法比较特别,即系揾热水淋个皮再浸冻水会令肉身更爽,加咗少少柚子。酱油渍赤身酱油渍令车身变得好软滑拖罗油份超重超香口,我最钟意呢件,用Carvier蓝宝石鱼子酱,系俄罗斯No1,令到成件都好浓郁。白象拔蚌象拔蚌本身仲识郁,师傅拍一下令佢啲肉收紧嘅爽口。富山湾白虾一件寿司就有20几只虾,全人手剥壳。落岩盐一滴豉油轻轻调味已经好好食脑天 吞拿鱼头顶的肉,活动量最少肌肉,鱼边炭火烧过,带出油香,加少少葱花。一条鱼得好少呢个部份,所以好珍贵岩手県带子落左辣椒系入面少少辣惹味,带子面落左柚子,食得出带子甜同辣香,辣中有清香。车海老 平时叫花竹虾,师傅将虾头同膏整碎,放入寿司中

茶碗蒸

尾长鲷

甘虾
甜虾鲜甜因为只虾无雪过急冻,完全新鲜~

间白鱼
鲜美爽口, 主要食口感,重鱼肉香

赤贝
拍一下令肉质收缩更爽,配上日本橘子汁,份量刚好

金目鲷

酱油渍赤身
酱油渍令车身变得好软滑

拖罗
鱼子酱拖罗

白象拔蚌
象拔蚌本身仲识郁,师傅拍一下令佢啲肉收紧嘅爽口。

富山湾白虾
白虾

岩手県带子

车海老
平时叫花竹虾,师傅将虾头同膏整碎,放入寿司中间,食嘅时候带咸香同鲜味。

三文鱼子
师传处理过,无平时咁咸反而甜甜地

海胆
海胆系拍卖级别,真系好好食好甜

火炙鲽鱼手卷
呢种鱼本身都系肥~师傅攞咗好多条出黎整手卷俾我哋,重油份。加咗少少脆卜卜樱花虾,令到成个手卷好有层次。
火炙鲽鱼手卷

📍 鮨文 (元朗)
元朗仁乐坊5号利发大厦地下E号舖
电话:22859477