2018-11-04 1028 浏览
今日有个外国朋友嚟咗香港,我同几个朋友做一个礼拜就book咗呢间龙面馆同佢食lunch,谂住啲外国人一定钟意食呢啲中国菜!虽然我哋一早book咗枱,但系都要喺门口迫左10几分钟先入到去,咁大间餐厅reception得一个人兼且完全控制唔到啲人流,见到佢做嘢都觉得辛苦终于入到去坐啦,一路行过见到好多人都食紧龙虾面,个样真系好吸引,一坐低仲俾呢包龙虾湿纸巾吸引左添,都未有嘢食已经相机食先呀,我哋正打算点讯嘅时候,发现咗一个大问题,其实我哋坐正喺出菜位,无论我哋点举手点叫都好,每一个侍应行过,就算佢哋明明望到我哋,都冇打算同我地落单,直接行咗去拎菜出去,真系激到好嬲呀,我谂我哋要举高手举左10分钟,先有一个类似经理嘅女人黎帮我地点菜。见到啲卖相咁吸引,我哋当然忍唔住叫到成枱都系啦!上到枱嘅时候真系每个人都拎相机出嚟,因为啲卖相全部都好靓好精致!特别系呢个龙虾泡饭,真系成只龙虾系入面!但系当你摆到入口,真系失望到极点,我嘅形容系,成个汤同金宝字母汤系同一个味道,而朋友嘅形容系,麦当劳个龙虾汤都好味过佢食咗咁多个𩠌都冇一个好味,不过点都唔够呢个蟹粉灌汤饺失望,其实系灌汤饺来讲佢价钱真系好贵,$8

食咗咁多个𩠌都冇一个好味,不过点都唔够呢个蟹粉灌汤饺失望,其实系灌汤饺来讲佢价钱真系好贵,$89一位,咁嘅价钱我系自然会有期望啦,点知食落去个皮仲硬过叮叮点心啲皮,未试过食一样蟹粉嘅嘢系咁腥,连个汤都系腥架!

除咗上面啲𩠌之外,我哋仲叫咗半只北京填鸭,终于有一样𩠌系冇人弹㗎啦,喺北京填鸭来讲其实味道都可以,佢亦都好细心分咗几种食法,例如块皮系点黄糖食啦,肉系包面粉皮等等,侍应都好细心讲解每一样配菜系乜嘢嚟嘅,咁当然其实佢都唔系话好好食,莫讲话镛记喇,就算比较起北京楼来讲我亦都绝对会拣北京楼嘅,只不过同上面𠮶一炸点心比起上嚟,呢一味𩠌已经系成餐晏最好食㗎啦,而呢半只鸭都要成$300 㗎

我哋最尾埋单系大约$3000,5个人食,中菜来讲味道真系好差好差,呢个价钱真系冇可能比呢个味道客人,除咗系黎影相之外,真系冇其他原因会黎呢间餐厅食
未试过系OpenRice比咁差嘅评语,可能因为佢个价钱真系太高,我认为值得需要有更好嘅质素比客人啦
2018-10-31