2023-06-21
🫖得闲饮茶🫖DHYC Dim Sun Restaurant@dhyc_dimsumhk 香港人成日都讲得闲饮茶,我就觉得年轻人都要多啲继续传承饮茶文化🫖位于将军澳唐俊街嘅DHYC就完美演绎咗新旧融合——传统怀旧点心,搭配打卡海景。Outdoor位仲可以带宠物一同进食‼️佢哋点心唔系外判出面工场,真系餐厅厨房每日新鲜制造🤩极有要求!DHYC系由60年老字号米芝连粤菜餐馆「益新」嘅第三代传人开。最近增设嘅晚市小炒都系由益新老师傅一手包办👍🏻我试咗小炒都真系劲好食🤤DHYC同埋年青人知道就算系点心都要不断推陈出新先可以吸引到更多食客💯每四个月就会出一啲新嘅菜式。我好欣赏佢嘅餐饮态度😍今次去DHYC虽然系落住红雨 ☔️ 但都无阻我哋weekend叹茶嘅闲情逸致😌一边饮茶🫖一边倾偈💬唔经唔觉就过咗三个钟🤣好愉快😁🫖茶位每位 $15包陈皮普洱茶,热水,其他汁酱小食,仲有加$9人参乌龙拣☕️我试咗陈皮普洱、同人参乌龙,陈皮就比较消滞。另外,唔想饮热茶嘅话都仲有冷泡茶拣,茶位另加$9就得喇🤍试咗四季春同玫瑰乌龙,都系钟意玫瑰够香🌹🥧🥧🥧点心🥧🥧🥧👍🏻🍞焗叉烧包 $38外面系菠萝包酥皮,包著内里热辣辣嘅叉烧,
@dhyc_dimsumhk
🫖茶位每位 $15
🥧🥧🥧点心🥧🥧🥧
👍🏻🍞焗叉烧包 $38
外面系菠萝包酥皮,包著内里热辣辣嘅叉烧,一共3粒,连平时少食叉烧包嘅我都表受大爱😍
🍤窝贴虾多士 $68
虾多士系DHYC其中一样最受欢迎嘅点心👍🏻食完就知明符其实,脆口虾又够大只,配上够哂多嘅沙律酱🤩一流!
🥟 怀旧灌汤饺 $68
两件上嘅灌汤饺要一啖咬落去呀‼️因为内里真系好juicy,会bit劲多汁。同埋一定一定要趁热食☺️
🥟招牌小笼包 $48
又系一定要趁热食,搭配红醋🤩
🧆牛肉球 $38
牛肉球好实好大粒🙌🏻
👍🏻🦑蒜蓉粉丝蒸鲜鱿 $48
依个点心真系有惊喜呀😋佢个汁个似泰式辣酱汁,加上一路食一路发掘底嘅粉丝,鲜鱿好好咬口,好味🤤
🍤鲜虾脆米网肠粉 $48
炸両内部包住成只虾,好足料☺️👍🏻
🍛🍛🍛晚市小炒🍛🍛🍛
👍🏻🍼蟹肉大良炒鲜奶 $148
益新招牌菜!由湾仔益新老师傅半退休都嚟DHYC帮手煮,睇相都知几好食😋蛋白好多、鲜奶味都够重,蟹肉一丝丝到好足料😍再加埋金华火腿蓉、蘑菇落去炒,劲香!我哋又系食唔停🤤
👍🏻🍛招牌炒饭 $120
招牌炒饭英文系Singapore Fried Rice,佢食落似中式牌本嘅菠萝炒饭🍍粒粒金黄!好味!
🍮🍮🍮甜品🍮🍮🍮
👍🏻🍮莲蓉西米布甸 $42
甜品真系令我哋喜出望外❤️热嘅莲蓉西米布甸乍看之下真系会以为系crème brûlée,奶同蛋黄味重,钟意食奶黄包嘅人一定同我一样爱上😍入面全部都系浓厚嘅西米。我哋一致认为仲好食过甜品铺嘅糖水🤤
👍🏻🍨自家制时日糖水(绿豆沙)$32
时日糖水款式每个星期都唔同。今次系绿豆沙。原本以为绿豆沙会好普通,绿豆沙冰冰凉凉,绿豆蓉隔走晒,而且加咗好多陈皮陈皮味好重。最紧要系唔甜‼️‼️
Bible rating: 10/10
📍地址:DHYC Dimsum Restaurant (将军澳)
将军澳唐俊街23号Monterey Place1楼2A号舖
#香港美食 #香港好去处 #美食推荐 #美食日记 #foodbible #hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfood #美食博主 #香港博主 #香港餐厅 #餐厅推荐 #香港餐厅 #中菜 #点心 #港式点心 #将军澳 #将军澳点心 #将军澳中菜 #将军澳打卡 #将军澳餐厅 #益新 #益新美食馆 #petfriendly #宠物友善餐厅 #打卡点心 #得闲饮茶 #DHYC #DHYCdimsumrestaurant