2013-08-10 819 浏览
唔知点解我d朋友大部份都系食肉兽, 所以约亲食饭都系同肉有关, 但今次呢几个朋友话想食d清清地, 咁我就提议食斋啦~~ 其实我都冇乜几何食斋, 都唔知边间好, 于是朋友们就介绍咗呢间..............之前一日book咗位, 所以一去到唔等就有位, 响门口见佢d枱好细张, 好迫, 尤其是左边长枱, 差不多冇位涉入去坐, 咁啱近门口果张又系"留座", 几惊系坐果度呀, 好彩亚姐安排我地入去中间d的地方, 系1张四方枱, 但都系好细, 好似只有两尺阔左右, 根本唔够位放𩠌, 搞到要玩层层叠, 同埋好危险地放响枱角, 我成日惊d朋友会一肘批咗落地, 好彩冇事发生........... 前菜拎茶嚟的时间, 会拎埋呢个青瓜, 系前菜嚟的, 青瓜切到三角形咁, 都几爽, 但未至于好爽, 都有少少林, 唔知系咪放得耐呢? 凉伴牛蒡丝牛蒡丝好薄丝, 应该似系刨出嚟, 再加埋d黑芝麻一齐食, 好爽口, 好开胃, 因为有少少酸酸地, 唔知系咪加咗d醋呢? 五彩鸡丝粉皮唔系好睇得出有边五彩, 但就觉得佢太多麻油, 食到我成口油, 不过佢d粉皮又几入味 金汤海皇翅金汤其实即系用南瓜磨成茸去煲,

前菜
前菜

五彩鸡丝粉皮
五彩鸡丝粉皮

金汤海皇翅
金汤海皇翅
金汤其实即系用南瓜磨成茸去煲, 而d翅当然系假翅啦, 不过都几有咬口, 成个翅汤唔会好似西式煮法咁creamy, 佢比较清d同稀d, 冇咁漏~

姜茸扒有机豆苗
姜茸扒有机豆苗
唔系好觉有姜茸味, 不过有机豆苗比街市买果D幼身好多, 我都系第一次食, 但都系街市买果D好食D, 菜味浓郁D~

牛油果法式焗多士
牛油果法式焗多士
个样好靓, 好香, 但牛油果好湿, 所以个包的中间林哂, 但都算OK~

豉汁味菜炆猪柳
豉汁味菜炆猪柳
猪柳个样好似, 味道都有少少似, 再用豉汁同味菜一齐煮, 完全唔似系斋lor~ 像真度都几高~

古法蒸热带鱼
虽然冇鱼头同鱼尾, 但个鱼身做到好似, 尤其是d肉的纤维, 真系好似, 咬落都似食紧鱼肉, 加埋个汁都系一流~

红枣雪耳糖水
红枣雪耳糖水
有少许偏甜, 但够哂滋润~
2012-11-08