其实认识呢个品牌已经系几年前既事,记得第一次食系尖沙咀诺士佛台分店,当时叫左限定紫薯口味。见住佢即时整真系觉得好神奇><Liquid Nitrogen原来真系可以整到野食出黎!(可能我文科女出身,唔好见怪)成个雪糕紫到出,不久都觉得紫薯味真系超级强烈!食晒之后仲有少少胃痛添,跟住就断断续续食过几次,无咩特别留意佢!直至最近,佢地社交平台搞送礼活动。咦好似几咁鬼马㖞,奖品系一个火锅-----而且仲要系绵花糖火锅😉听落都兴奋。Lab Made好似仲未正式卖呢只产品,但中奖者可以有一个免费绵花糖火锅,俾我咁好彩抽!中!左!等我率先同大家试食啦。我起初以为份量好细。点知净绵花糖已经满满一大个纸碗,视觉上有无比震撼!之后反差好大既就系个的的式式既火炉仔,唔会太熬够晒安全。再黎系一碟用黎点绵花糖既配料,真系相当精致:有朱古力同杏仁包住既雪糕球、新鲜生果﹝士多啤梨同蓝莓﹞、饼干两块、朱古力酱同柠檬酱。不过我好「论尽」、转枱果阵唔小心将朱古力酱同柠檬酱整跌左,无得食啦….职员喺你食之前会同你细心讲解边样要食先同埋点样食,不过我都系无理佢想食咩就食咩先。士多啤梨同蓝莓份量都足够既、够两个

直至最近,

我起初以为份量好细。

转枱果阵唔小心将朱古力酱同柠檬酱整跌左,无得食啦….

职员喺你食之前会同你细心讲解边样要食先同埋点样食,不过我都系无理佢想食咩就食咩先。士多啤梨同蓝莓份量都足够既、够两个人食,亦都新鲜无酸味。
点左绵花糖之后比较难烧焦,因为水份较重。

我比较欣赏个饼干,因为沾左绵花糖之后烧一烧就劲香焦糖味,卖相好吸引。摆落口饼干仲系好脆,同烧到淋晒既绵花糖非常之夹,正。

反而麻麻地个脆皮雪糕,第一, 个皮湿湿地太硬,烧极都未食得又怕佢溶。第二,入面雪糕个味道唔吸引,我无食错就应该似系杏仁咖啡/朱古力之类,食落口好强杏仁味
,但唔知点解咸咸地…..可能系绵花糖太甜,而一味只见啡色雪糕但又食唔出味,所以食左一半就放弃左。计我话应该用唔会比绵花糖抢味既雪糕,例如比较酸既菠罗、柚子、柠檬等等。

食到一半d绵花糖原来真系会杰晒
,但系我同朋友都尽左力啦食唔落,真系唔好睇少佢咁的式,如果唔大食起码够三个人食。

同场加映仲有海盐焦糖味雪糕
,比起当初我食果阵真系进步左唔少!盐味同糖味各占一半,配合得好好。最欣赏系餐牌上列左每只雪糕都列明左有无明胶或者麸质,非常细心。下次再有新味都好想eat下><!