2020-07-03 1768 浏览
是日单车郊游日,同班老死由大埔踩到入罗湖,朝早10:30am出发,迤住踩,踩到4:00pm返到嚟大埔。之前一文就介绍过「鸿淘士多‧罗太豆花」嘅豆浆、豆花放题,当喺是日轻怡午餐。既然完晒今日行程,就当然要食份下午茶餐补补体力。由地胆带路,穿天桥过到嚟运头塘商场,嚟到「膳坊」,初时睇个名以为喺中餐馆,原来都喺茶记,哈哈!虽然疫情缓和咗好多,但餐厅就连半点防疫都无乜点搞,唔使量体温就直入餐厅,除卡位加高背板,其他位就完全无咩阻隔,幸而地方阔落,客人又唔算多,而我哋就专登揾咗角落嘅一张圆枱仔,自成一角。嚟下午茶,目标就只有下午茶餐,底面两版,共有33款,以下午餐而言,都算选择多。本来,又想试菠萝油,试试跟之前几间茶记嘅菠萝油作比较,不过,咁北区都卖到30蚊,感觉有啲唔划算,就试咗沙嗲牛肉包。基本餐具放晒晌枱面,方便就方便,但家下嘅环境,就唔喺咁卫生,遇着撞啱有隐形带菌者嚟帮衬,唔爆都几难,真喺贯彻佢哋对疫情嘅迤爆态度。招牌沙嗲牛肉包 $32有次晌大围嘅「新城快餐厅 」都食过茶记式嘅沙嗲牛肉包,之前都讲过吓,除奶茶之外,沙嗲牛肉亦喺茶记嘅另一名物。而「膳坊」嘅沙嗲牛肉包采用热狗包,更加大份,睇外
招牌沙嗲牛肉包 $32

有次晌大围嘅「新城快餐厅 」都食过茶记式嘅沙嗲牛肉包,之前都讲过吓,除奶茶之外,沙嗲牛肉亦喺茶记嘅另一名物。而「膳坊」嘅沙嗲牛肉包采用热狗包,更加大份,睇外观就见放满晒沙嗲牛肉,绝无欺场。入口个包肯定烘过嚟,热辣辣,而牛肉腍滑,汁底惹味。同上次嘅都有同一问题,就喺汁酱太多,泻到一手都哋汁。
招牌沙嗲牛肉包
热奶茶

而杯奶茶都唔差㖞,茶底醇香之余,口感都算幼滑,饮落芳香馥郁。所以,经常都话,晌茶记拣奶茶,真喺衰极都有个谱。
热奶茶
炸鸡脾薯条 $38

之前嘅几篇下午茶食评都喺净写自己食𠮶份,但今次就特别写埋其中一位死佬𠮶份,皆因佢劲投诉只炸鸡脾㶶到黑碳咁,仲要上枱时专登反转嚟掩饰。佢话只脾虽然大大只,但又㶶、又干,绝对唔合格啦
炸鸡脾薯条
单以小弟今日嘅选择,餐厅嘅出品确喺有水准,不过,其中一位死佬就投诉佢只炸鸡脾唔掂,所以,食嘢都讲际遇架,哈哈!不过咁讲,炸㶶咗都照上俾个客,就见服务质素可以好到点
!本来我都可以俾个好评佢,但只脾就拉低晒总分,希望炸㶶脾喺个别事件啦,而服务上再优化吓,做到从善如流,不断改善。
招牌沙嗲牛肉包