2018-04-13
去了欧洲旅行两个星期,我最挂住既除咗阿妈煲既老火汤,另一样就系日本料理。所以朋友约我食日本嘢既时候,我自然毫不犹疑就冲啦! 心鉄板烧位于尖沙咀亚士厘道楼上铺,唔熟尖沙咀既人可能要花D时间揾揾。不过系亚士厘道揾紧既时候可以留意下大厦贴出黎既灯箱,心铁板烧既招牌都有贴出黎。呢度唔算好大,有两个Open kitchen既位置,再加上个落地玻璃窗,一边睇住厨师烹饪一边睇住夜景都系一种享受嚟。Menu有单点亦都有套餐,由于选择好多,我都唔逐样逐样讲,影出个Menu大家可以睇下有咩食。我同朋友就点咗个铁板烧特选二人套餐,已经涵盖咗前菜到甜品等。前菜包括海胆冻豆腐、蟹肉枝豆薯蓉同煮穴子沙律。豆腐淡而清香,同浓味既海胆甚为搭配;薯蓉香滑松软,食到丝丝蟹肉; 沙律就好开胃,酸酸咪咪都好新鲜。汤我就拣咗龙虾汤,睇唔睇到好大旧龙虾肉? 橙红色既汤上有两道cream作为点缀,搅拌均匀后饮一口,冇其他西餐厅既龙虾汤咁咸,淡淡地更显示出龙虾鲜味。 到热食方面,师傅喺我地将食材煎熟,丝毫不马虎,声效同视觉效果都满足到。面前呢份西班牙红虾配红虾啫喱,红虾就唔算非常大只,但虾身通红,望住就觉得新鲜。食落口唔简单,清甜
呢度唔算好大,有两个Open kitchen既位置,再加上个落地玻璃窗,一边睇住 厨师烹饪一边睇住夜景都系一种享受嚟。
我同朋友就点咗个铁板烧特选二人套餐,已经涵盖咗前菜到 甜品等。
薯蓉香滑松软,食到丝丝蟹肉;
沙律就好开胃,酸酸咪咪都好新鲜。
到热食方面,师傅喺我地将食材煎熟,丝毫不马虎,声效同视觉效果都满足到。面前呢份西班牙红虾配红虾啫喱,红虾就唔算非常大只,但虾身通红,望住就觉得新鲜。食落口唔简单,清甜而爽口,搭配以虾膏煎煮出黎既虾汁特别鲜美。红虾啫哩够晒特别,晶莹剔透而口感有少少似猪皮冻,但当然冇猪皮冻咁油腻。
活北寄贝配芝士牛油汁,除了北寄贝刺身,我食过最好味既北寄贝就系呢度铁板烧呢只啦!虽然以烧制方式烹调,但鲜甜味媲美刺身,更甚的是丰富的汁液,北寄贝不仅大而且厚肉,大大块连住芝士都唔会特别腻。
鹅肝配黑醋汁,鹅肝都系现煎架!❤️鹅肝咸香绵嫩,多士香脆可口,蘸一D黑醋汁,有效地中和咗鹅肝既油腻感。
神户黑豚薄烧和厚烧,同样系豚肉,原来两种唔同既厚度就可以制作出不同既品尝口味。薄烧中间包住泡菜,泡菜既辛辣酸味同豚肉产生化学作用,令猪肉食起身唔会肥;而厚烧竟然是做出了好似肉眼牛扒的口感,又腍又松,可惜略为肥腻,但搭配配菜柚子酸萝卜亦岩岩好。
季节野菜同高菜文昌鱼炒饭都系即炒架!炒饭粒粒分明,高菜微微酸味令到炒饭更加可口。饭里入面更收埋一条条文昌鱼,鲜香美味。
到甜品环节啦,有红豆汤年糕配雪糕,两种极端口感既甜品搭配在一起又唔错Wor!年糕外皮稍微硬咗D,但唔影响味道;雪糕则是豆腐口味的,口感比较扎实,豆腐味好浓。
呢餐算上加一要大概2000零蚊,算系中高酒店价位,不过食物质素同埋服务都冇得弹,加埋个靓靓景观,都几值得 。