2016-08-21 1624 浏览
呢餐饭已经系5月尾嘅时候食嘅,而家补打食评再忆述当时饭后嘅感受,失望之感又涌上心头。当晚约咗朋友喺荷里活广场睇戏,因为睇九点几所以都有好充裕嘅时间食个丰富晚餐。行咗一轮喺大家都无乜主意嘅时候就选择咗呢间餐厅,因为觉得上海菜系稳阵之选。我谂因为时间尚早所以唔使等位,店员同我哋讲餐厅限时两小时,问我哋有无问题,时间好充裕当然无问题啦!我哋被安排嘅中间二人座位真系好逼,同隔离枱只系相隔约10厘米嘅距离,有少少似被左右围攻咁,哈哈!坐得唔系太舒服。每人可以选择唔同嘅茶包,我俩都拣普洱。每张枱上面都有一碟餐前小吃,我哋系香口嘅炸鸡软骨。见到隔离枱系麻辣青瓜。对于我呢个上海菜迷离讲,每次食上海菜 醉鸡、小笼包一定唔少得。本来想点迷你小笼包嘅,不过落单时店员话已经卖晒 装满汤汁嘅小笼包卖相几吸引,上枱够热,忍唔住好快夹咗一个食!不过觉得几失望,肉质好"鞋",而汤汁亦无鲜甜嘅味道。第二个失望,我俩同时表示失望鸡肉肉质感觉唔新鲜,好散,同时亦好淡无味,整体感觉鸡同花雕酒系分离咗。喺我心目中嘅花雕醉鸡好味之处系鸡肉吸收晒花雕嘅酒香,而花雕亦吸收咗鸡嘅肉香,一啖鸡肉加少少酒 入口就系天衣无缝嘅配搭。好可惜呢

每人可以选择唔同嘅茶包,我俩都拣普洱。
鸡软骨

小笼包
本来想点迷你小笼包嘅,不过落单时店员话已经卖晒
花雕醉鸡
第二个失望,我俩同时表示失望
鸡肉肉质感觉唔新鲜,好散,同时亦好淡无味,整体感觉鸡同花雕酒系分离咗。喺我心目中嘅花雕醉鸡好味之处系鸡肉吸收晒花雕嘅酒香,而花雕亦吸收咗鸡嘅肉香,一啖鸡肉加少少酒 入口就系天衣无缝嘅配搭。好可惜呢碟醉鸡无带比我呢种感觉。
酸辣汤面
第三个失望。面条煮得过熟啦,好"淋"!个酸辣汤,材料系好多,但系只有少少辣同好咸嘅味道,完全食唔到有酸味。
四喜烤麸
整餐饭味道最正常菜式之一。 份量虽然好少,但上枱嘅时候居然因为咁而有少少庆幸,因为失望太多。就图所见,有烤麸、花生、冬菇同两块冬笋片。烤麸好硬,但整体味道正常。
上汤苋菜浸紫心蕃薯
味道正常菜式之二。虽然成个菜味道偏淡,不过紫心蕃薯好甜,苋菜嫩。

第一间比负评嘅餐厅
我俩都表示好失望,味道唔好但价钱却偏高。离开嘅时候有好多人等位,我内心不解,或者可能系我哋点嘅菜式都太普通?可能其他较特别嘅菜式先好味?
各花入各眼,点都好啦,只此一试,下不为例。
2016-05-30