2013-12-20
XO仔同表妹儿时与大姨妈大姨丈同住,感情非常深厚,佢地可以话系「睇住我地大,睇住我地乖」 !姨妈姨丈早年移居美国,大家见面机会少咗,难得近日访港,我地两老表就特意请佢地饮茶,一尽地主之谊之余,亦希望值此机会答谢一吓佢地多年来o既关爱及照顾 。为表诚意,饮茶地点当然系长辈话事啦,结果姨妈拣咗一间小肥都冇去咗成十几年o既翠亨邨,等大家一边聚旧,一边怀旧!多年来屹立不倒o既翠亨邨位于中环核心地段,公共交通工具无一不到,方便得很。咁多年冇黎,感觉翠亨邨o既装修及格调冇乜话好大改变,地方依旧光猛企理,高雅卫生舒适。服务方面,姐姐仔都算做得唔错,不过经理Raymond哥哥就更加周到,不但讲解母公司美丽华所提供o既不同餐饮优惠,亦有迎合食客不同口味而推介精选美食,又亲自换茶上菜,招呼做到足 。大姨妈系家中o既大家姐,亦系当日午餐之主宾,所以叫𩠌啲咁重要o既任务我地就交托咗比佢。佢同三姨妈商讨过后,结果叫咗几款点心、烧味、小食大家分黎食: 脆皮烧腩仔($128):半肥瘦o既烧腩仔外表层次分明,外皮香脆,肉质松化,我地六个人,五分钟都唔洗就清哂成碟𩠌 ,真系唔讲得笑! 黑松露素粉果($39)
黑松露素粉果($39):早一个礼拜,姨妈食完第一次已经极力推介此道点心!黑松露素粉果胀卜卜,皮薄馅多,松露香为素菜加以点缀,犹如画龙点睛,清甜爽脆,小肥极为欣赏 !
茗茶:$15/位
手拉白肠粉($45)
XO酱炒肠粉($68)