餐厅: 翠亨邨 (新世界大廈)
资讯:

2013-12-20 4495 浏览
XO仔同表妹儿时与大姨妈大姨丈同住,感情非常深厚,佢地可以话系「睇住我地大,睇住我地乖」 !姨妈姨丈早年移居美国,大家见面机会少咗,难得近日访港,我地两老表就特意请佢地饮茶,一尽地主之谊之余,亦希望值此机会答谢一吓佢地多年来o既关爱及照顾 。为表诚意,饮茶地点当然系长辈话事啦,结果姨妈拣咗一间小肥都冇去咗成十几年o既翠亨邨,等大家一边聚旧,一边怀旧!多年来屹立不倒o既翠亨邨位于中环核心地段,公共交通工具无一不到,方便得很。咁多年冇黎,感觉翠亨邨o既装修及格调冇乜话好大改变,地方依旧光猛企理,高雅卫生舒适。服务方面,姐姐仔都算做得唔错,不过经理Raymond哥哥就更加周到,不但讲解母公司美丽华所提供o既不同餐饮优惠,亦有迎合食客不同口味而推介精选美食,又亲自换茶上菜,招呼做到足 。大姨妈系家中o既大家姐,亦系当日午餐之主宾,所以叫𩠌啲咁重要o既任务我地就交托咗比佢。佢同三姨妈商讨过后,结果叫咗几款点心、烧味、小食大家分黎食: 脆皮烧腩仔($128):半肥瘦o既烧腩仔外表层次分明,外皮香脆,肉质松化,我地六个人,五分钟都唔洗就清哂成碟𩠌 ,真系唔讲得笑! 黑松露素粉果($39)

,真系唔讲得笑!

黑松露素粉果($39):早一个礼拜,姨妈食完第一次已经极力推介此道点心!黑松露素粉果胀卜卜,皮薄馅多,松露香为素菜加以点缀,犹如画龙点睛,清甜爽脆,小肥极为欣赏
黑松露素粉果($39)
瑶柱菜苗饺($42):菜苗饺内有只虾,清得黎都几爽口,唔错。
瑶柱菜苗饺($42)
蜜汁叉烧($128):XO仔好怕食瘦叉,最惊佢又嚡又干!翠亨邨碟叉烧虽然冇肥层,但肉质绝不嚡口,咬落非常松软,又够肉汁,食完先知原来瘦叉都可以咁好味
蜜汁叉烧($128)
金砖豆腐($68):豆腐够嫩,可惜个皮就唔系好够脆,味道亦唔多够浓,建议师傅由大件o既金砖豆腐改造较细o既豆腐粒,皮层o既脆度会易掌握啲,一口一件,又会易入口啲。
金砖豆腐($68)
卤水鸭舌($88):鸭舌超脆,而且好入味,一个字讲哂:「正」!
卤水鸭舌($88)
翠亨邨靓一鸡($198/半只):三姨妈介绍话依味「靓一鸡」系翠亨邨o既招牌𩠌,就算只系黎饮茶都必定要叫半只黎试!靓鸡原来系手斯鸡,冇骨啖啖肉,鸡肉香滑幼嫩,大小双肥like爆,必吃推介也
翠亨邨靓一鸡($198/半只)
皮蛋莞荽斑骨汤米($138/锅):鱼汤香浓足料,一啲腥味都冇,米线滑溜,比起食炒粉面健康得多。
皮蛋莞荽斑骨汤米($138/锅)
金粟南瓜露(免费赠送):暖暖o既南瓜露唔系好甜,只系唔多够滑;妈咪提及到此乃免费赠送,要求唔应该太高。
金粟南瓜露(免费赠送)
蜂蜜蛋散($42):蛋散炸得够干身,蜜糖份量又唔会过火,整体香甜薄脆,大姨妈食得最高兴!
蜂蜜蛋散($42)
其他收费:
茗茶:$15/位
手拉白肠粉($45)
XO酱炒肠粉($68)
蒜泥拍青瓜($68)
蒜泥拍青瓜($68)
喺中环有三十几年历史o既翠亨邨地点方便就脚,而且比起其他老字号o既中菜厅亦较为优雅舒适卫生,经理服务好,毫无架子,事事亲力亲为,友善好客,我地一行六人都觉得好受欢迎
!食物当中以黑松露素粉果及烧味最为美味出众,埋单每位约$200,小肥其实觉得都几贵,不过最紧要主角大姨妈大姨丈食得开心,个荷包先冇咁肉痛
2013-11-02
黑松露素粉果($39)
瑶柱菜苗饺($42)
蜜汁叉烧($128)
XO酱炒肠粉($68)
翠亨邨靓一鸡($198/半只)
卤水鸭舌($88)
皮蛋莞荽斑骨汤米($138/锅)
蜂蜜蛋散($42)