2017-11-06 363 浏览
同一班朋友去食饭,但又太多人唔知食咩好嘅时候,中菜就系最好嘅选择啦!因为我哋大家都港岛,其中一个朋友又介绍依间中菜几好食,于是好快就拣咗依间~花旗参炖竹丝鸡汤一开始梗系饮个靓汤暖下个胃先啦!花旗参补气、健脾益胃,最啱就系喺转季依啲会容易病嘅时候饮㗎啦~个汤饮落味道好浓,但又唔会好油腻,竹丝鸡嘅肉质好嫩又滑,真系好好味!睇下! 真系够晒足料,个汤先可以咁浓咁好味!茄汁焗海虎虾一见到只虎虾就流晒口水🤤🤤 因为佢好大只!!! 咬落去虾肉嘅味道吸收晒茄汁嘅浓味,酸酸甜甜咁,真系够晒开胃!京葱彩椒鲜淮山我本身唔系太钟意食淮山,觉得佢好"谐"但依道菜真系令我对淮山改观!我一直都以为淮山只系会拎嚟煲汤,原来淮山仲可以拎嚟炒~依道菜我好推荐大家食,淮山咬落去系好爽口,我真系一旧接一旧唔想停口呀~皇者烧鹅(半只)重点推荐 - 皇者烧鹅!!!终于都嚟到重点主菜啦,未叫之前我朋友话依喥嘅烧鹅好好食,食完发现果然「名」不虚传!烧鹅嘅肉质好嫩,皮同肉嘅口感好均匀好夹,完全系啱啱好~再配上䄂子酱,将烧鹅嘅味道再推上一个层次,佢中融咗烧鹅本身嘅油腻感,所以食落唔会话惊太油~瑶柱蛋白炒饭当然唔少得饱肚嘅炒饭啦! 咁大

花旗参炖竹丝鸡汤
睇下! 真系够晒足料,个汤先可以咁浓咁好味!
一见到只虎虾就流晒口水🤤🤤
因为佢好大只!!!
京葱彩椒鲜淮山
我本身唔系太钟意食淮山,觉得佢好"谐"
但依道菜真系令我对淮山改观!
我一直都以为淮山只系会拎嚟煲汤,原来淮山仲可以拎嚟炒~

皇者烧鹅(半只)
重点推荐 - 皇者烧鹅!!!
烧鹅嘅肉质好嫩,皮同肉嘅口感好均匀好夹,完全系啱啱好~
瑶柱蛋白炒饭
瑶柱蛋白炒饭
当然唔少得饱肚嘅炒饭啦! 咁大食嘅我嚟个炒饭喺最后就系最完满嘅一餐啦!
瑶柱同蛋白嘅份量都几多,食落去好丰富嘅味道,唔会话淡~
游水沙巴龙趸
彩椒牛柳粒