2019-01-12 1037 浏览
同朋友庆祝生日,约埋三五知己你试吓中式私房菜。呢间观塘私房菜网上面都好多好评所以特登约埋呢度食啦。呢度都有好多唔同嘅餐俾人拣,有4位用,2位用、12位用...总之就有好多选择,不过一定要提早book位,呢个就系私房菜嘅特色,因为食材系需要提早预备㗎。呢个系冷盘,全部都系麻辣,不过食落又唔系非常之辣,有少少花椒八角嘅麻味,中间系鸡丝青瓜,唔食麻辣嘅就可以试吓呢个啦。我本人觉得呢个几好食,其实都系冷盘,泰式鸡翼尖最好食,有少少泰式酱但又唔会太辣,有少少甜,加埋小小冻,其实都几醒胃。另外桂花番茄几入味,蕃茄我觉得呢个煮法几新鲜可以一试。鱼头汤其实都几鲜,不过略嫌味精重,所以饮完都有少少口渴。避风塘炒蟹炸蒜就好够辣,不过只蟹就唔够新鲜,蟹味唔够,肉质唔够鲜甜,所以都系食避风塘味为主😙好中式酒楼嘅一道菜,圣子略嫌蒸得比较老,但伴碟嘅粉丝索晒味就非常之好食啦。个汁系唔错嘅,但系浓味得滞就遮住咗龙趸嘅鲜味啦,所以其实如果唔知系龙趸嘅话都食唔出。呢道菜其实好考功夫,个流沙黄金痴晒喺虾壳,好入味好好食,师傅将咸蛋压到好碎,所以咬落去嘅时候有流沙感觉。果汁甜甜地,但食唔出系士多啤梨,不过捞埋啲排骨一齐食就
麻辣卤水拼盘
泰式鸡翼尖、白云凤爪、桂花蕃茄
砂锅鱼头汤
鱼头汤其实都几鲜,不过略嫌味精重,所以饮完都有少少口渴。
避风塘炒蟹
蒜蓉粉丝蒸大蛏子
金银蒜蒸龙趸蓝
流沙黄金大海虾
士多啤梨骨
果汁甜甜地,但食唔出系士多啤梨,不过捞埋啲排骨一齐食就野味,唔会好溜,啱小朋友食。
江南百花鸡
呢个鸡上面系铺左一层虾🦐加鱼🐟肉嘅,鱼肉鲜甜,但鸡略嫌冻鸡味不足。
瑶柱炒饭
炒饭干身一粒粒,不过味道偏咸。
菠萝鸟🐦
最好食系呢个生果,估唔到连菠萝都好甜,提子亦一啲都唔酸,大人细路望到个造型都好想食。
虽然埋单系有少少贵,但其实私房菜嘅质素来讲呢间系好食,可以约埋三五知己得闲上嚟食饭试吓啲创意新煮法。