2022-12-06
Maison Meiji 复古日式fine dining 今日黎到湾仔保育活化后重开嘅历史建筑入面dinner, Maison Meiji 系日本明治时期和洋风格,我地系主餐厅用餐。餐厅供应多款和风洋食,卖相都好精致🌟2 STARTERS + MAIN+ PASTA/RICE+ DESSERT $680STARTERS 1🌟WAGYU CORNED TONGUE w/COUSCOUS TABOULE同平时食开嘅牛舌质感好唔同,和牛牛舌煮得好软腍,唔系爽弹个款,仲有个蕃茄仔沙律🥗🌟HOKKAIDO SCALLOP TARTAR ELEGANCE好靓既前菜,三层食材系带子、蕃茄同牛油果🥑味道较清新,仲有酸酸既酱汁,好开胃STARTERS 2🌟SAKE STEAMED ABALONE w/ BEURRE BLANC SAUCE有三件好爽既鲍鱼,下面𠮶旧系萝卜,萝卜都系好软腍,同个酱汁味道好夹🌟GRILLED OCTOPUS w/RED BELL PEPPER COULIS章鱼都几有惊喜,煮得好软腍,下面系红甜椒酱,都几好食MAINS🌟BEEF WELLINGTON “MEIJI” STYLE
STARTERS 1
STARTERS 2
章鱼都几有惊喜,煮得好软腍,下面系红甜椒酱,都几好食
MAINS
外面嘅酥皮焗到金黄焦脆,中间嘅威灵顿牛柳颜色粉嫩,口感软滑,卖相味道都好掂
🌟WIENER SHNITZEL, ONION MARMALADE, PLUM, PORT WINE SAUCE
呢款好似炸肉卷,外面有一层薄薄嘅炸粉,食落仲微脆,连埋酸酸嘅洋葱一齐都几好食
🌟明太子意粉
🌟蛋包饭
蛋包饭系其一招牌菜!鸡蛋系半熟非常滑溜,下面系茄汁炒饭,再淋上软腍嘅和牛同烧汁,味道丰富。
使用福冈明太子,明太子咸鲜微辣,配上紫菜同紫苏。
甜品
🌟蜜瓜蛋糕
外面系两大块朱古力,中间嘅蛋糕体比较湿润,口感顺滑唔算太甜。
🌟蕨饼、抹茶蝴蝶酥
每日新鲜制作嘅抹茶蝴蝶酥,抹茶味香浓,酥皮香脆。
📍Maison Meiji (湾仔)
湾仔茂萝街7号1楼