2022-07-07
新竹炒米粉 米粉选用好幼的新竹米粉,配虾米、鸡丝、椰菜、炸蒜炒,十分之香口惹味。〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️台式卤味拼盘配卤肉饭拼盘:鸡蛋🥚、萝卜、豆干、海带、猪耳。呢个配搭好完满,有齐咁多样卤味,蛋同萝卜好林好入味,豆干好香,海带切得好幼,猪耳爽脆入味。卤肉饭的猪肉肥瘦均匀,煮到林哂,入口即溶,但唔觉得油腻,调味合到好处,唔会太咸同太甜。〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️三杯鸡饭餐三杯鸡充满麻油、酱油、米酒的香,比例1:1:1 味道调得好好👍🏻饭上面仲俾左d鸡丝,好有心思。〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️麻酱面麻酱面的麻酱配辣酱,丰富左整得味道,不只有芝麻香还有少少辣味吊味,其实唔系辣。仲有贡丸汤,食到干干地可以饮啖汤。〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️红烧牛肉面牛肉牛筋一咬就开,粗面有弹性挂汤,汤头用红烧汁调煮,一啖汁一口牛肉面真系正。
新竹炒米粉
台式卤味拼盘配卤肉饭
拼盘:鸡蛋🥚、萝卜、豆干、海带、猪耳。
三杯鸡饭餐
饭上面仲俾左d鸡丝,好有心思。
麻酱面
红烧牛肉面