1K
2017-04-24 856 浏览
周日去到元朗剧院,听讲系货柜屋展览嘅最后一日摆设。离开嘅时候落住微微细雨,浴途见到呢间几日本风嘅小店,睇番店家fb先知系开左冇几耐嘅新店。店名小确幸表达店主希望用心制作嘅甜品可以带俾客人微小而确实嘅幸福。店内装潢花过心思,以猫头鹰为招牌,所以都会喺唔同角落见到猫头鹰嘅踪影。店面展示几款产品嘅用料,总之话俾你听系用紧好野店内位置唔多,空间有限,但都摆放左一张小枱、三张高凳可供客人即场食用甜品。近门口位置会见到呢棵树装饰,有一段时间人流较多,我地坐喺树前嘅小枱,就感觉有啲压逼。店内设有自家厨房,甜品每日人手新鲜制作。见我地喺门口望下望下,店主都好主动、热情向我地介绍产品,所以我地食完午餐后,特意冒雨番去光顾。小店暂时只系供应布丁烧、布丁两款甜品,定价中上,不过考虑到有个位坐下,都系可以接受 (笑)。布丁烧有三款口味,定价 $38。【四叶芝士布丁烧】选用天然四叶芝士,奶味香浓;【法芙娜朱古力布丁烧】选用法国品牌嘅朱古力,听店员讲浓度5.5,相信容易入口;【抹茶布丁烧】选用丸久小山园若竹级别嘅抹茶粉。布丁六款口味,有牛奶、芒果、紫薯、绿茶,定价 $25,榴梿同焙茶则定价 $28。新店优惠,赞好
周日去到元朗剧院,听讲系货柜屋展览嘅最后一日摆设。

店面展示几款产品嘅用料,总之话俾你听系用紧好野

店内设有自家厨房,甜品每日人手新鲜制作。

布丁六款口味,有牛奶、芒果、紫薯、绿茶,定价 $25,榴梿同焙茶则定价 $28。新店优惠,赞好店家fb即时减两蚊,即like。
抹茶布丁烧 $38
店员好快手将个布丁烧反转放喺纸碟上,ooooomg…我未相机食先,话哂都有个咁可爱嘅烫印,点可以唔留影?

好在店员俾个新嘅我,等我快手影两张相。
抹茶布丁烧
布丁烧即系芝士蛋糕、鸡蛋布丁加上焦糖浆烘焗而成,虽然经过烘焗,但店员解释热食感觉冇咁好,所以一律系冻食。
倒转左就系下图咁样:
抹茶布丁烧
好可爱呢,我即时谂起曾经喺澳门一家甜品店食过嘅布丁热香饼,感觉好相似。

布丁烧睇落层次分明,呢种抹茶粉嘅味道唔算强烈,单独食都会有淡淡嘅抹茶味,未至于回甘,但不带苦涩。

布丁滑溜,质地挺身,由于混合抹茶,蛋香稍有不足,有待加强,听到有客人食四叶芝士味道,都有此意见。
底层嘅芝士蛋糕软绵,芝味浓郁,焦糖浆甜度适中,难怪三层一齐食的话,食落以芝士味为主。
整体黎讲,都系不错吃,size比较细,只能浅尝,想食多件都有点不舍,有机会再黎试其他味道。
焙茶布丁 $28

布丁以玻璃樽仔装住,拣左最近好喜欢嘅焙茶味道,食落有焙茶味,但个人认为甜度稍高,感觉后来茶味被盖过了。

布丁质感exactly系布丁烧嘅中间层,较挺身,接近系奶冻。
焙茶布丁
虽然樽口颇大,但布丁只有半满,性价比唔高。

环保啲嘅话,记得带走樽仔重用!
店员都有提醒话下次惠顾带埋樽仔会减两蚊,不过我唔系街坊,好难话专登带住个樽仔喺身,所以都系留番黎放香薰蜡烛算。
焙茶布丁
小店几有诚意,个人认为味道不俗,定价虽然唔系平,细细一个,布丁相对较普通,款式选择较多,但份量太细,反而布丁烧可以一试,毕竟制作布丁烧颇花功夫,烘焗后需时放凉,亦都听得出店主经过好多尝试,唔知黎紧会唔会有更加多其他味道,期待期待。

见小店fb贴文迟一步将会供应热咖啡,配合布丁烧,相信味道更好,可以期待。
2017-04-23