2016-12-23 1466 浏览
老婆卒之考完试,虽然仲有份功课要做,但月尾先到死期,所以,趁个空档同佢食餐好好哋嚟庆祝一下。日本嘢佢都好耐无试,故走咗嚟心の食堂,贪有八折优惠,哈哈。门面墙上画咗好多樱花,所以,一上到12楼就好易认。不过,初以为店家起名叫「食堂」应该内里环境好有日式食堂感,但装修却颇摩登,有啲铜喉做装饰,又挂上两部单车,虽整体欠缺和风嘅感觉,但还是舒适好坐。枱上嘅摆设唔多,一只小猪杯杯,用作摆纸巾及牙签,倒几得意。深啡色瓷餐具,印有少少樱花图案,算喺店内较带有日式元素嘅嘢。餐牌简简单单就印晒落一小张餐单纸上,类别分为创作寿司、刺身、烧物、炸物、主食及一品料理。不过,点菜卡有另一套,依家睇番先发觉点菜卡嘅选择喺多少少,好似我哋点嘅鱼生丼晌餐牌纸喺无嘅。心の创作寿司(知心好友系列)$88创作寿司有祝福恋爱及知心好友两个系列,以多样化食材所组成,喺店家嘅招牌,我哋就拣后者,出嚟嘅卖相确喺几靓几有特色。欢聚喺以蟹柳、青瓜、牛油果、甜虾及蟹籽所组成,甜虾喺比较最主体嘅食材,虾肉鲜甜爽口;而其他食材就卷入寿司饭内,外层黐满蟹籽,故口感都丰富多变,因此取名欢聚?刺激刺激嘅元素在于用上自家调制嘅日式辣汁沙律酱,藏于寿
枱上嘅摆设唔多,一只小猪杯杯,用作摆纸巾及牙签,倒几得意。
餐牌简简单单就印晒落一小张餐单纸上,类别分为创作寿司刺身、烧物、炸物、主食及一品料理。不过,点菜卡有另一套,依家睇番先发觉点菜卡嘅选择喺多少少,好似我哋点嘅鱼生丼晌餐牌纸喺无嘅
心の创作寿司(知心好友系列)$88

欢聚

刺激

刺激嘅元素在于用上自家调制嘅日式辣汁沙律酱,藏于寿司内,一阵阵辛辣却点到即止。其他食材包括主体嘅吞拿鱼及配角嘅芦笋同京葱,味道无上面「欢聚」嘅咗复杂,但吞拿鱼细嫩鲜味,依然喺一件颇有水准嘅寿司
丰盛

用上碎吞拿鱼腩、蟹膏、海胆应可以跟丰盛连上关系,再加埋洋葱粒及芥末沙律酱,听起嚟都吸引。一啖过放入口,油润香浓盘旋于口腔,确喺滋味无穷。
海胆蟹味噌烧皇帝蟹脚 $138

分大份$138及细份$98两款份量,就算好似我哋点大份都喺平常所见嘅皇帝蟹脚,唔会话超大条。最好喺一开三,又去走而壳,方便食用,虽则蟹肉鲜甜,但海胆味较薄,味噌味稍为抢。
海胆蟹味噌烧皇帝蟹脚
海胆蟹味噌烧皇帝蟹脚
虽然老婆一向食嘢都讲健康,不过,偶尔都会陪我食吓炸嘢过口瘾。炸物只有7款选择,紫薯喺佢心水,所以,一眼相中紫薯甘粟饼,我就想试试个蟹肉忌廉饼。
蟹肉忌廉饼 $33

忌廉饼炸得一身金黄,饼身炸得香脆可口,一啲都唔油,炸功了得;但饼内以忌廉酱为主,好香滑,富奶油香味,不过蟹肉就唔喺好多,别期望会啖啖蟹肉咁样。
蟹肉忌廉饼
蟹肉忌廉饼
紫薯甘粟饼 $28

我见张点菜纸卖$33,但睇番张单实收$28,平咗?点都好,喺好值得推介嘅炸物,原因有三,第一,同蟹肉忌廉饼一样,香脆不腻,第二, 紫薯蓉软滑充满紫薯味,第三,大大粒甘栗够晒粉甜,老婆至钟意
。题外话,既然有大大粒甘栗在内,菜名应该错打「栗」为「粟」,初时真喺以为里面加有粟米粒架
三文鱼茶渍饭 $38

虽然只喺茶渍饭,但谂住只买38蚊,只喺一小碗仔,但嚟到嘅份量比预期大碗,所以加埋另一碗鱼生丼,饱到上心口。讲番个茶渍饭,清清哋配少少三文鱼,饭粒软熟,都几好食。
三文鱼茶渍饭
香味切角鱼生饭 $88

嚟之前已打算食鱼生丼,因为,6月尾去完一转北海道,真喺超回味当地啲鱼生丼。鱼生有三文、吞拿、油甘、剑鱼,全部都新鲜鲜甜,亮点就喺食落好鱼生多过饭咁,只喺卖$88,超抵食。
香味切角鱼生饭
日式炒杂菜 $48

老婆依家食素同加少少白肉,所以,专登加碟炒野菜,主要喺椰菜、洋葱、甘笋炒埋一碟,加咗点点黑椒,唔叫得特别,但颇惹味。
日式炒杂菜
餐厅取名食堂,当然以小店唔死板嘅作风做事,故听店员讲,菜式上可以为客人略作调查,务求让客人感受到佢哋唔单用心制作食物,亦用心招呼每位客人,或者可能真喺间深不可测嘅日式食堂。
用餐优惠
优惠券