2014-12-28 4076 浏览
对于饮食,自己无乜太多规限,不过,数数手指计一计,近依年真喺多咗食素嘅机会,舅母喺食斋之人,太太有「绿色星期一」嘅习惯,身边亦有啲素食朋友。这晚走到嚟北角嘅「素食‧分子」,跟三几个好友一齐食素,虽然未有打算成为一个全素食者,但食素嘅好处当然心中有数 。餐厅位处堡垒街,跟英皇道平排上斜走上一个街口,感觉旺中带静。而整间餐厅一室洁白明亮,地方大,楼底高,加上一啲手绘墙画及特色摆设,感觉朴素、闲适,叫人有种离开繁嚣、纳闷嘅好心情。翻一转餐牌,形形式式,选择颇多,西班牙式小食、沙律、汤品、薄饼、主食、意粉、饭面、饮品、甜品,味道又渗入多国元素,例如中、西、日、泰、意、马……等地 ,足见大厨真喺使出浑身解「素」。最钟意佢晌菜式侧旁有少少特别注明,如包含奶类、包含蛋类、有机豆类、包含葱蒜……等等,让素食者按自身需求而选择,此外,不设加一服务费,消费更明确 。其实,就算唔食嘢,入嚟饮杯嘢都唔错,因为有啲冻饮鲜果醋供应,如桑椹醋、凤梨醋,果醋功效有几好,上网揾揾就会查到有消除疲劳、防止动脉硬化、促进血液循环……十多种好处;天气冻想饮啲热饮,无问题,多种花茶任君选择,花茶亦都喺有益健康,功能多多。
珍香园百年老号冷豆腐配日式麻酱 $25

卖相小巧精致嘅冷豆腐来自老铺「珍香园」,豆味浓郁,挺身而不死实,日式麻酱调校得麻香处处,带微微酸,却又无抢走豆香味,做到平衡有序。
珍香园百年老号冷豆腐配日式麻酱
千丝素蟹枣 $48 / 3件

依一款小食喺近嚟嘅新推介,感觉有少少沪菜点心萝卜丝酥饼嘅影子。食落,原来内里有芋蓉、甘笋、粟米作馅,再用薯仔丝包实酥炸,所以,入口外脆内绵,并配以香菇酱伴食,味道浓而不俗。
千丝素蟹枣
千丝素蟹枣
招牌拼盘 $98

招牌拼盘本身包括有5款小食,分别喺红椰菜芝麻沙律、冷豆腐配日式麻酱、子姜皮蛋、夫妻肺片及卤豆干,今晚嘅拼盘被告之有少少改动,以香煎素鹅及手工扎蹄取代咗冷豆腐及子姜。
一客招牌拼盘以5小碟形式拼凑而成,逐样跟大家短评一下:
红椰菜芝麻沙律 - 红椰菜酸爽轻怡,撒上芝麻,带点点香味,有画龙点睛之效;
香煎素鹅 - 素鹅煎得金黄香脆,一咬咔咔声,内里填满甘笋、沙葛、木耳丝,极有口感;
夫妻肺片 - 以面筋、蒟蒻、大豆做出几样「牛」嘅部位,配以辛辣麻香嘅味道,几特别;
手工扎蹄 - 以腐皮一层又一层折叠而成,紧致有咬口,入口富豆香;
卤豆干 – 质感实净硬身嘅豆干,卤得入味,有嚼劲。
招牌拼盘
是日中式炖汤(虫草花茶树菇炖汤) $98

汤品有数款选择,首推嘅喺是日中式炖汤,是晚喺虫草花茶树菇炖汤,一开盖菇香四溢,定价确喺有点贵,建议两个人共享一盅,但落料足,数一数有虫草花、茶树菇、腰果、合桃、桂圆、栗子、马蹄……等等,清炖几个钟,唔香就有鬼
。一啖入口,清润浓香,既健康,又养生,饮完一股暖意在心头,超正呀。
香叶椒辣炒肉碎生菜包 $88

肉碎生菜包不嬲都惹味爽脆好食,就算以面筋制成嘅「肉碎」,一样做出有应有口咬,加入香叶、毛豆、泰式辣椒炒成,辣辣哋,非常惹味,再配合新鲜爽脆嘅生菜,浓香而清新。
日式煎饼 $38 / 2件

煎饼主要以白萝卜丝做成,加入少少沙葛丝,味道较为清甜,口感粉腍黏糯。不过,以日式煎饼做法,香煎后下啲酱油,唧上沙律酱,咸咸哋,酸酸哋,但唔会有太大惊喜,算叫做一试无妨。
日式煎饼
日式煎饼
墨西哥薄饼 $98

店家一共有4款薄饼供应,据店员讲以依款墨西哥薄饼及招牌薄饼最人气。薄饼饀料只有三色椒及芝士,但入口味道好特别,甜甜哋,又好有芝士香,食落又有一朕紫菜味,好奇一问,原来落咗一种香椿酱
,薄饼面黑黑哋𠮶啲就喺,小弟学识浅薄,真喺第一次接触,所以,成件事都觉得好得意。此外,饼底属于薄批类,边位特别脆口。
墨西哥薄饼
黑松露野菌意大利饭 $98

黑松露、意大利饭喺小弟两样心水食材,个烩饭饭粒烟韧,粒粒沾满忌廉汁及黑松露酱,带黏性而又富浓浓黑松露香气,兼且饭有有好多野菌、菇粒。虽然插上几片墨西哥粟米片,增加卖相可观性,不过,唔香脆嘅粟米片,变得有啲多此一举啫。但个饭嘅味道,实在令人回味,仍然觉得值得挨介。
黑松露野菌意大利饭
黑松露蘑菇包 $42 / 3个

近嚟都几大热嘅蘑菇包,晌度都一样有供应。个蘑菇包做成一大只香菇,像真度高,已经喺其中一个亮点,最抵死连底下粒菇椗都有嘛
,仲要加埋黑松露,自然更矜贵,更吸引,可见师傅手势好,又有心思。搣开个包,里面以新鲜白菌粒入馔,兼且切得幼细,仲有朕朕黑松露幽香,食落包身十分松软,而且更加入咗少少姜蓉、黑椒,令味道唔单一,另一必推心水
黑松露蘑菇包
除咗晌度可以饱餐一顿,入门口左边几组大货架亦设有零售,主要售卖素食或有机食品,产品多样化,唔买都埋嚟睇吓,对素食或有机有兴趣嘅朋友,就真喺要埋嚟睇、埋嚟拣
「食」、「买」以外,仲有「睇」,因为店内有少量有关健康饮食嘅参考书,攞番本嚟八吓都无妨。
依个年代食素已经唔喺一啲食而无味嘅事情,食素一样可以做得有卖相,有特色,有层次,就好似今晚所品尝嘅菜式,都食得大家津津有味,绝对唔会有咩好投「素」
题外话/补充资料: 用上多个国家cooking style黎煮veggie,good
黑松露野菌意大利饭