2016-11-27 630 浏览
朋友介绍观塘有家私房粤菜非常出色,知道老豆钟情中餐,一于有佢去试下!因为系私房菜嘅关系,所以一定要BOOK 位。虽然餐厅位于工厂区,但一入到去好有家嘅感觉!每一个角落都各有特色!一问之下,原来每一个地方系由每一个职员,发挥自己嘅创意怖置出嚟,所以各有唔同风格!!餐厅特色就系无餐牌比你即时点菜,厨师会按每季当造食物制定餐单!。今次我地点左Dreamix厨-壹(秋冬)1.冰镇花胶2.Dreamix 双喜3.昌妈妈炆猪肉4.杏汁猪肺汤5.虫草花上汤浸时蔬6.糯米鸭7.百花蜜脆鳝8.叶婆婆冬瓜黑松露冻花胶一朵朵花胶因为厚身,爽口得嚟咬落胶质都几重,正,一定好多胶原BB!花胶捞左黑松露麻酱,松露味好浓,而底下嘅新鲜青瓜好爽口,可惜黑松露麻酱太少,如果可以多啲,捞埋青瓜一齐食就太好了!Dreamix 双喜双喜系边双喜?!知唔系黄金蟹盒同埋酥炸生蚝!酥炸生蚝好肥美,好食唔在话,但黄金蟹盒先至有惊喜~内有生拆蟹肉、蛋同埋蟹子,一啖咬落去,好香蟹味,因为有蟹子,食落「索索」声,好有口感!岩晒懒拆壳嘅大佬啦(佢食左两嚿啰......)杏汁猪肺汤足料靓汤,姑姐话洗个猪肺都洗成粒钟,而且杏汁味好浓郁,入口非常

因为系私房菜嘅关系,所以一定要BOOK 位。

今次我地点左Dreamix厨-壹(秋冬)

1.冰镇花胶

7.百花蜜脆鳝

8.叶婆婆冬瓜
黑松露冻花胶

Dreamix 双喜

双喜系边双喜?!知唔系黄金蟹盒同埋酥炸生蚝!

酥炸生蚝好肥美,好食唔在话,但黄金蟹盒先至有惊喜~

杏汁猪肺汤

足料靓汤,姑姐话洗个猪肺都洗成粒钟,而且杏汁味好浓郁,入口非常顺滑、滋润。
昌妈妈炆猪肉
非常邪恶嘅一道菜!!!

猪腩猪炆到非常松软,入口即溶,肥姑丈衬我地唔觉意偷偷地食下食下,一个人都食左差唔多一半,好在佢食左解药啫(三高人士明白的)!
糯米鸭

终于到我地全晚最期待嘅糯米鸭喇!!

负责人同我地讲,呢仔鸭件由准备到上枱要两日时间!

前一日,要浸糯米,酿入鸭中,再攞去炸!

之后仲要经过几次蒸焗将鸭油一次一次蒸出嚟!

糯米鸭有啲似八宝鸭,但就无咁多「宝」,厨师只放栗子同糯米。有时食八宝鸭总会觉得「太多料」,口感太复杂....

但今次就唔同了,糯米同超甜栗子都煮到好绵,食落阵阵鸭香,虽然饱,都忍唔住添咗两碗饭!
虫草花上汤浸时蔬

好!大!碟!呀!重复,我地开始饱了...不过菜嚟啫!本来大家都谂住比面派对,每人食小小啦,谁知食落菜心非常清甜(老板每日都会亲自落街市拣靓菜),你夹一啲,我夹一啲,不知不觉,虫草花上汤浸时蔬K.Oed!
百花蜜脆鳝

记得细个呀嫲讲过,食鳝一定要食「风」鳝,「风」鳝先至够爽口!今次呢条一定系「风」鳝因为百花蜜脆鳝肉质非常爽口弹牙,加上炸得香口,配合滋润嘅百花蜜,好惹味!但系嚿鲜真系好大嚿....胃口细啲都食唔晒....其实真系可以细嚿啲.....
叶婆婆冬瓜

叶婆婆是谁?!叶婆婆系餐厅其中一个负责人嘅婆婆,呢味叶婆婆冬瓜就系负责人细个婆婆成日整比佢食嘅菜。

冬瓜中间夹咗金华火腿,蒸熟后面头加上虾干粉,食落好香火腿味,但唔会觉得太腻,感觉清新,为今晚划上完美句号.....
且慢,唔好划句号住!!!!今晚餐厅自家制左健康奶冻请我哋食
点解健康?!因为佢唔系用一般白糖制作,而系用咗升糖指数低嘅棕榈糖制作,即系糖尿病、老人家都食得。

真是满足的一餐!!唔只我,好在家中老爸都好满意,仲过用几百蚊去食自助餐,不如嚟呢度食心思菜...(得喇明喇,我知点做喇)
2016-11-09