2017-10-18
心满意足的加𩠌选择星期日晚睇咗电视节目, 介绍潮洲卤味; 咁吸引, 决定今日收工就去买来加𩠌.行入石水渠街, 见到呢间门口贴咗艺人相, 又有杂志介绍.再睇真D, 卤水料已经卖得七七八八. 望下时间,只系5点几, 已经快收工, 应该深得附近街坊爱戴.价钱唔贵, 经济实惠. 我分别order咗卤水鹅片, 腩肉, 鹅肾, 同豆腐. 附上醋及卤水酱汁. 老细话卤水酱汁系自家调制, 记得要另上碟来食. 都未上到巴士, 因为太香, 已经急不及先偷食咗两件腩肉! 最好食的一定系卤水鹅, 鹅片肥瘦适中, 嫩滑又厚肉, 入口唔肥腻, 鲜味十足!另外, 我都好钟意卤水腩肉, 一层瘦一层肥, 又香口又够味, 送啤酒一流. 送啤酒仲有一绝的, 系鹅肾! 结实入味, 蘸点醋更好! 卤水豆腐亦非常吸引, 豆味亦十足. 大家争来食, 所以相机都无得食.
行入石水渠街, 见到呢间门口贴咗艺人相, 又有杂志介绍.
价钱唔贵, 经济实惠.
都未上到巴士, 因为太香, 已经急不及先偷食咗两件腩肉!
卤水鹅片
卤水腩肉
送啤酒仲有一绝的, 系鹅肾! 结实入味, 蘸点醋更好!
卤水鹅肾