2024-11-26
今日又去左encore饺掂, 原来金钟都开左分店, 质素一样咁高咁好味🥹店员仲好好人送左一碟前菜比我地试,overall醋味劲出,好开胃龙凤松茸双汤饺每次必点龙凤松茸双汤饺, 饺子馅非常饱满, 黑白松茸同猪肉味道balance得好好, 跟一碗跟状元九鼎汤, 系用粉葛、鲮鱼、鲫鱼、排骨同赤小豆等慢煲而成, 清清地但完全饮得出好足料, 天气冻整番碗最岩✨粟米猪肉饺然后第一次试粟米猪肉煎饺, 入面劲多粟米粒, 饺子系即叫即炸所以外皮好脆, 重点系唔会好油, 而猪肉就keep到少少juicy上海净面另外点左碗上海净面, 都系第一次试几有惊喜, 汤底都几浓应该系加左醋所以微酸, 而面条就煮得岩岩好弹牙, 唔好睇细细碗其实面嘅分量都几多, 配饺子非常夹👍🏻自家制山楂雪梨水饮品点左一支自家制山楂雪梨水, 支野好多渣沉底, 足料🤣 味道好fresh酸甜适中, 山楂会比较出啲, 唔单止开胃仲可以帮助消化
龙凤松茸双汤饺
粟米猪肉饺