2016-05-29
我自己有一个香港心目中拉面既排行,呢间我可以讲系我心目中系头三位黎,所以每隔一排就会特登入去大坑探呢碗拉面先旨声明,入得黎食,重口味既我表示乜都要超浓:无论系蒜,汤同埋个浓厚度。提提大家,超浓系会劲杰的,浓到好似成Pat野咁,视觉效果直头系零分。所以第一次黎食的话唔好直接挑战Boss,个质感唔系人人接受得到。仲有如果想追加替玉的话唔好饮汤饮得咁快,会变捞面的。先讲番我呢碗,面质拣超硬原因一黎我钟意食硬质面条多过软身,二黎就要预番半分钟影相时间导致到既面质变化,要知道几十秒对住面质黎讲系可以有一个好明显既变化。面质用上幼身太面,简单d讲,同豚王(唔理佢地背后啦,呢度唔研究背景)用上同一种面条。因为都系出自同一系拉面。碱水感觉唔重,依然有小小,但属于可以接受范围。叉烧唔评论太多,我觉得对比出面有几间叉烧做得特别既完全比唔上,但呢系汤底我最钟意既就系有豚肉碎粒增加左成碗面既口感,个层次&口感当堂出左黎。而只蛋绝对系中上之作,浸味醂完全入味,可惜呢期食得太多完美蛋,导致到当日既我觉得稍为比下去。重点就系汤底,我唔讨论味精呢个问题,涉及问题太多,所以你自己觉得唔口干,无对味精起感觉就系个答案,呢
仲有如果想追加替玉的话唔好饮汤饮得咁快,会变捞面的。
重点就系汤底,我唔讨论味精呢个问题,涉及问题太多,所以你自己觉得唔口干,无对味精起感觉就系个答案,呢间就系我心目中觉得浓味而唔颈渴之选。墨鱼汁波波你会见到一堆黑球咁,食完个嘴绝对乌卒卒需要湿纸巾。
其他配料我唔讲太多,呢个时候椰菜丝对我黎讲,系一个画龙点晴配菜。咁浓味既情况下有清甜蔬菜清理下个口腔,成个refresh效果出哂黎。
题外话/补充资料:
食得辣既话不坊加佢个辣,惹味好多。
同埋由于果晚我5个人关系,净系有一张枱可以等,正常唔洗等或者5分钟松就有位